1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Организациите на производителите ще събират продукцията на членовете и ще я предлагат на пазара

Организациите на производителите ще събират продукцията на членовете и ще я предлагат на пазара

 

Общата организация на пазара на пресни и на преработени плодове и зеленчуци е ясна и регламентирана. Целта на режима на организацията на пазара за пресни плодове и зеленчуци е да бъде намерен балансът между търсенето и предлагането, да бъде насърчена специализацията в производството, както и да бъдат подобрени качеството на продуктите и доходът на производителите.

Основният Регламент на Съвета е 2200/96 за общата организация на пазара на плодове и зеленчуци, който е изменен с Регламент на Съвета 2699/2000.

В обхвата на тези регламенти са всички плодове и зеленчуци без картофи, винено грозде, банани, фуражен фасул, фуражен грах.

Три са класовете според маркетинговите стандарти за качество, като има отделен регламент за всеки продукт. Осъществява се контрол за съответствие и се събира база данни, прави се и анализ на риска.

Основната функция на организациите на производителите е да събират продукцията на своите членове и да я предлагат на пазара. В регламентите на сектор "Плодове и зеленчуци" са фиксирани категориите: пресни плодове и зеленчуци, плодове и зеленчуци за преработка, цитрусови плодове, черупкови плодове и гъби.

Важно за производителите е да знаят, че има определени критерии за признаване на организациите на производителите в страните от Европейския съюз. По-важните сред тези критерии са организацията да има най-малко петима членове, минимум 100 000 евро продукция, устав и правилник за работа и, разбира се, да е работеща. ЕС и ОСП дават възможност за временно признаване на организациите. Критериите за създаване на организация на производителите в ЕС са по-либерални спрямо родните нормативни документи. Според българското законодателство една организация на производителите сега трябва да има най-малко 7 членове. Освен това има отделни критерии за признаването на производителите на плодове и зеленчуци. Производителите на плодове трябва да имат 100 хиляди евро продукция или 1 500 декара обработвана земя. При зеленчуците изискванията са за 100 хиляди евро продуцкия, 1 000 тона продукция или 1 000 дка обработвана земя. 

Критериите за признаване на винено грозде са пак 100 хиляди тона продукция, 400 т продукция или 1 300 дка обработвана земя.

Ползите за членовете на организациите на производителите са свързани както с по-доброто пласиране и планиране на производството и по-доброто управление, така и с по-голяма печалба за производителите, по-добра връзка с купувачите, по-силни позиции при преговори на пазара и по-голяма гъвкавост при промяна на пазара./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.