1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди за нова криза с храните

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди за нова криза с храните

Необходимо е да бъдат увеличени инвестициите в селскостопанския сектор, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на нарастващото население

Нарастването на цените на храните и основните суровни застрашава световният икономически растеж. Това заяви генералният секретер на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия, предаде агенцията Dow Jones Newswires.

Гурия приветства действията на френското правителство да направи регулационен механизъм, който да наблюдава движенията в цените на основните продукти - стъпка, която Париж си постави за цел, оглавявайки Г-20. Тогава Франция призова, за повече прозрачност за производството и наличните запаси от различни суровини.

ОИСР е поредната организация, която алармира за проблема с нарастващите цени на основните продукти. През декември Комисията по земеделие на ООН заяви, че цените на храните са нараснали до рекордни висини, което може да доведе до по-лоша продоволствена криза от тази през 2007-8 г., допълва Dow Jones.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че цените на храните ще са подложени на нарастващ натиск в дългосрочна перспектива заради главоломното нарастване на търсенето.

По думите на Гурия е наобходимо да бъдат увеличени инвестициите в селскостопанския сектор, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на нарастващото население.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.