1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Още една година без вносни мита върху украинския износ на селскостопански продукти

Още една година без вносни мита върху украинския износ на селскостопански продукти

Тези мерки са от ключово значение за укрепване на устойчивостта на Украйна

ЕП даде зелена светлина за суспендиране на вносните мита на ЕС върху украинския износ на селскостопански продукти за още една година, за да се подкрепи икономиката на страната.

Във вторник евродепутатите одобриха с 537 гласа "за", 42 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се" предложението за подновяване на суспендирането на вносните мита, антидъмпинговите мита и защитните мерки върху украинския износ за Европейския съюз за още една година на фона на агресивната война на Русия, която възпрепятства възможностите на Украйна да търгува с останалия свят.

бата агро 2023

Суспендирането на митата се прилага за плодове и зеленчуци, които са обект на системата на входните цени, както и за селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, които са обект на тарифни квоти. Промишлените продукти са обект на нулеви мита от 1 януари 2023 г. съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, така че те не са включени в новото предложение.

"Силно подкрепям подновяването на мерките за либерализация на търговията, които понастоящем помагат да се гарантира, че украинската търговия може да продължи да се развива в условията на бруталната война, причинена от Русия. Тези мерки са от ключово значение за укрепване на устойчивостта на Украйна, тъй като работим за ускоряване на постепенната интеграция на Украйна във вътрешния пазар на ЕС. Солидарността ни с Украйна е последователна, прозрачна и твърда, а статутът на Украйна като кандидат за членство в ЕС я засили още повече. Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз", заяви докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Отношенията между ЕС и Украйна се регулират от Споразумение за асоцииране. Включената в споразумението задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия осигурява на украинските предприятия преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам.

По данни на Комисията, ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, като през 2021 г. той е представлявал 39,5 % от нейната търговия. Украйна е 15-ият по големина търговски партньор на ЕС, на който се падат около 1,2 % от общата търговия на ЕС.

агримат md

След като бъде одобрена от Съвета на ЕС, мярката ще бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и ще започне да се прилага в деня след публикуването ѝ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.