1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Още една година безмитен внос от Молдова

Още една година безмитен внос от Молдова

Преди началото на войната износът на Молдова беше до голяма степен зависим от руските пазари

Безмитният внос в Европейския съюз на селскостопански продукти от Молдова да бъде удължен с една година. Със своя вот евродепутатите от Комисията по транспорт изразяват своята подкрепа за икономиката на страната.
 
Народните представители одобриха единодушно, с 35 гласа "за", нито един против и нито един въздържал се, предложение за подновяване на текущото суспендиране на вносните мита върху молдовския износ за Европейския съюз, внесено от Комисията в Брюксел. Това се прави на фона на войната на Русия срещу Украйна, което създава трудна ситуация за молдовските производители и износители.
Тъй като по-голямата част от износа на Молдова вече се възползва от безмитен достъп до пазара на ЕС съгласно Споразумението за асоцииране, тази мярка засяга седем селскостопански продукта, които са предмет на тарифни квоти: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок.
 
Преди началото на войната износът на Молдова беше до голяма степен зависим от руските пазари и от украинските транзитни маршрути и инфраструктура. В светлината на настоящите обстоятелства Молдова е изправена пред значително предизвикателство при продажбата на своите продукти извън границите си. 
 
В резолюция от май миналата година Европарламентът призова за спиране на вносните мита върху целия молдовски износ за Съюза, увеличаване на квотите за молдовските селскостопански продукти и улесняване на достъпа до работна ръка за молдовците в ЕС. На 23 юни 2022 страната получи статут на кандидатка за членство в Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.