1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 2011 г. тънките найлонови торбички ще имат нова, по-висока цена

От 2011 г. тънките найлонови торбички ще имат нова, по-висока цена

В производството им у нас са заети между 2-3 хиляди души

От следващата година тънките найлонови торбички ще имат нова, по-висока цена, като целта е потребителите да ограничат употребата им. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Цената на торбичките ще се повишава постепенно в годините, за да се избегне стрес за работещите в производството им, където са заети между 2-3 хиляди души.

Мярката е обсъдена с асоциация "Полимери", за да се коментират възможностите за преминаване към производство на друг вид торбички, като биоразградимите, отбеляза Караджова. По думите й поскъпването на торбичките ще се осъществи чрез повишаване на продуктовата такса за производството им до размер, който ще откаже хората да ги купуват. Всяка по-евтина торбичка ще бъде сигнал, че е нерегламентирано произведена и не е платена определената от държавата продуктова такса, посочи Караджова.

По думите й все още се обсъждат мерките за контрол върху използването на тънките найлонови торбички. Не може заради това, че контролът ще бъде труден, да се отказваме от идеята, коментира министърът.

Засега продуктовата такса ще се въведе само за прозрачните найлонови торбички, за по-плътните цената няма да се повишава, за да се тества системата, каза още Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.