1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 80 до 150 лева за декар земя в Централния Балкан

От 80 до 150 лева за декар земя в Централния Балкан

В Плевенско отчетена най-ниската цена в страната - 67 лв./дка. 3,5 пъти повече ниви продадени в Габровско

 

От 80 до 150 лв. за декар вървят продажбите на земеделски земи в селищата от централните части на Стара планина, съобщи шефката на Агенция за земеделски земи Йорданка Стефанова вчера.

Цените зависят от категорията на земята, като търсенето е основно от страна на арендатори, които купуват парцели за обработка. Интерес има и от страна на купувачи, които имат свободни средства и ги влагат в земя с очакване за покачване на цените през следващите години. Част от тях смятат да се регистрират като земеделски производители и да получават субсидии за земите си с влизането ни в ЕС, посочи Стефанова. При подобни сделки цената на декар може да се вдигне с 20-30 лв. над средната за региона, добави тя.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) през 2004 г. земята в област Велико Търново е поскъпнала с 8,4%, като средната цена за декар е стигнала 116 лв. През последните месеци в района на Велико Търново е забелязано повишено търсене на земеделски имоти за развитие на зърнопроизводство. Интересът е насочен към землищата на селата Ресен, Дичин и Русаля, като се търсят основно земи III - IV категория. Офертите за покупка се движат между 100 и 150 лв. В близост до населените места се търсят парцели с по-лоша категория за развитие на селски туризъм, като предпочитаните размери са до 5 декара. Цените на подобни имоти варират между 80 и 100 лв. за декар.

В районите на Елена, Златарица и Лясковец търсенето на земеделски имоти за обработване е слабо и не се очаква по-сериозно развитие на този пазар заради ниските цени. Търсенето е насочено основно към имоти в регулация, най-често къща с парцел, за развитие на селски туризъм.

Сравнително динамично развитие отбелязва пазарът в района на Габрово, Севлиево и Дряново, където са продадени 3,5 пъти повече земи в сравнение с 2003 г. Сключени са 366 сделки за 1493 декара земя. В община Севлиево са отчетени едни от най-високите цени за годината - продадени са 545 декара земя за цена от 410 лв. за декар. Търсенето обаче е насочено основно към имоти в близост до комуникации, с възможност за смяна на предназначението и строителство. Активен интерес се наблюдава и в планинските части за развитие на селски туризъм.

В Габрово пазарната цена е далеч по-ниска - около 85 лв. за декар, тъй като пазарът на земи за земеделски нужди по принцип е ограничен, а терените са много раздробени. Поради невъзможността земите да се използват за развитие на ефективно земеделие, не се очаква по-сериозно развитие на този пазар през следващите години. Голямата раздробеност на имотите затруднява и сключването на сделки в района на Дряново. Търсенето на земи е слабо, като интерес има основно към парцели край големи пътища.
Засилено е търсенето на земеделски земи в екологично чистите райони в община Априлци. В Ябланица и Угърчин, както и в Троянския балкан търсенето е съсредоточено в близост до пътната мрежа. Покупките на земеделски земи са ограничени - основно за отглеждане на трайни насаждения и производство на билки.

По-сериозно количество сделки със земеделски земи и на по-високи цени са реализирани в равнинните райони на север от Балкана. В околностите на Свищов търсенето е насочено към големи парцели - над 15 декара при средна пазарна цена 127 лв. на декар. В района на Павликени търсенето е насочено към земя II и III категория, като офертите варират между 100 и 180 лв. за декар. Предлагането обаче е по-малко от търсенето заради ниските оферти за покупка.

Спад с 10% регистрират цените на земеделските земи в Плевенско спрямо 2003 г. Средната пазарна цена през миналата година там е била 90 лв. на декар. По-сериозно търсене е регистрирано в района на селата Славяново, Коиловци и Мечка, където "Мелничен комплекс" Сливен изкупи около 2 000 декара земи на средна цена от 80 лв. на декар. Като цяло обаче предлагането на земи в района е слабо заради ниските офертни цени. Подобна е ситуацията и в землището на град Левски, където цените са 89 лв. за декар.

В този регион е отчетена и най-ниската продажна цена на земя за страната през 2004 г. - 67 лв. за декар в землището на община Гулянци. Като цяло търсенето в общината е на цена от 60-70 лв., а предлагането - на 80-100 лв.
Цените на земите в Русенския регион запазват нивата си от 2003 г. - 91 лв. за декар. Най-много сделки са регистрирани в общините Ветово и Русе, където са продадени 8480 декара земя на средна цена от 95 лв. за декар. търсят се имоти между 10 и 30 декара, основно за развиване на селско стопанство. На места в Русенско големите арендатори изкупуват земи за комасиране. Цените са между 60 и 150 лв. за декар./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.