1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От второто тримесечие на годината българите купуват по-качествен хляб, твърдят хлебопроизводителите

От второто тримесечие на годината българите купуват по-качествен хляб, твърдят хлебопроизводителите

Снимка:

Стандартът за хляба трябва да започне от нивата

В България вече започна търсенето на качествени хлябове без значение от цената – такава е тенденцията, която нараства с всяка изминала седмица,  заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, предаде Агенция „Фокус”.

Търсенето на по-качествени хлябове прогресивно се наблюдава от второто тримесечие на тази година. Федерацията е предприела инициатива с гръцката федерация на хлебопроизводителите и сладкарите за обучение на членовете по проект над надслов „Да замирише на Европа” с идеята все повече квартални фурни да заработят първо в големите градове.

По думите на Кукушева съвсем скоро трябва да заседават работните групи за създаване на стандарт за хляба, които обхващат цялата верига зърно – брашно – хляб. Мнението на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите е категорично, че не хлебарите ще правят стандарта за хляба. Стандартът за хляба трябва да започне от нивата и първо по този стандарт ще работят експертите на зърнопроизводителите, които нямат нищо против да го направят.

Проучване за предстоящото ежегодно изложение в Интер Експо център в София, съвместно с месарите, млекарите и винопроизводителите – „Булпек, месомания, светът на млякото и виното”, показа, че потребителите държат преди всичко на качеството, каза още Мариана Кукушева.

Федерацията ще започне една съвместна инициатива – Дни на отворени врати, в която с Комисията за защита на потребителите, ще работим по темата качество, допълни Кукушева. Инициативата ще започне по време на изложението от 10 до 13 ноември. А оттам нататък ще се проведе т. нар. пилотно бягане между потребителите във всичко големи градове, а и в някои погранични градове на България, което според нас е изключително важно, защото отворените граници на България, биха допринесли за повишаване на БВП”, каза още председателят на федерацията.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.