1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отново зърнената търговия зацикли заради цената

Отново зърнената търговия зацикли заради цената

В областната дирекция на фонд "Земеделие" в Монтана са хартисали пари само за семена за посев

 

Цената на олиото през последните две седмици се е повишила средно с 3,3 на сто. Според брокерите това се дължи на пика в т. нар. "домашна консервна индустрия" и производителите реагират на повишеното търсене с по-висока цена.

Поскъпването на олиото е съпроводено и с повишено търсене на маслодаен слънчоглед. Заявките за покупка на борсата в Пловдив са достигнали 16 000 тона, а насрещното предлагане е за около 1000 тона. Увеличеното търсене на слънчоглед се характеризира с различни и бележещи възходяща тенденция ценови нива. Купувачите сочат цени между 204 и 330 лева за тон без ДДС. Но изключително добрата реколта и възможността за износ водят до идентифициране с цената на международния пазар, която се привнася и върху вътрешния пазар. По чуждите борси суровината се търгува по 230 евро за тон. Растящото в количествено отношение търсене също оказва влияние за повишаване цената на маслодайното семе, твърдят експертите.

Сега котировката на предлаганите количества слънчоглед е на ниво 385 лева за тон без ДДС и голямата разлика между търсенето и предлагането ще продължи да пречи за постигането на равновесна цена.

За област Монтана статистиката на областната дирекция "Земеделие и гори" сочи, че земеделските производители са добили около 30 000 тона маслодаен слънчоглед. По традиция след компанията част от него се преработва на ишлеме, а с полученото олио земеделските кооперации издължават рентата си към собствениците на земя. Според запознати реколтата е повече от посочената в бюлетина на ОДЗГ, тъй като мнозина собственици отглеждат по няколко декара слънчоглед и рафинират семето за собствени нужди.

Ценовата ножица между търсене и предлагате на хлебната пшеница е с разлика около 30 процента и пазарът продължава да не е уравновесен. Въпреки, че износът е над половин милион тона, количествата, които превишават потреблението, продължават да оказват въздействие за високата цена на търсене - около 140 лева без ДДС. В същото време продавачите търсят да покрият разходите си и да имат малко печалба, поради което не отстъпват от 180 лева без ДДС.

Както информира директорът на областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" в Монтана Любомир Минчев от парите за кредити и субсидии за есенната кампания единствено не са раздадени още 49 000 лева, предназначени за посевни семена за пшеница. Това е показателно, че производителите не искат да си обременяват разходите с по-скъпи семена, които обаче ще донесат и по-високи добиви. Така на практика пазарът действа като бумеранг върху зърненото производство, защото цената не стимулира стопаните да произвеждат повече. И отново се получава един омагьосан кръг, концентричен на няколко други, които държат производителите на ръба на фалита и бедността. И това е две години преди приемането ни в ЕС./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.