1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на захар в страната остана относително спокоен в началото на юли

Пазарът на захар в страната остана относително спокоен в началото на юли

Цената на дребно на захарта в големите търговски вериги е 1,64 лв./кг

 

По данни на ДКСБТ през периода 2 - 9 юли 2014 г. пазарът на захар в страната остава относително спокоен.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,41 лв./кг. На борсите в различните областни центрове продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,10 лв./кг в Добрич до 1,82 лв./кг във Варна. В седем области се регистрира седмично намаление на цените с между 0,8 и 6,7% (Варна). Поскъпване на захарта се наблюдава в шест области, в рамките на 0,6 – 11,1% (Монтана).

 Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,64 лв./кг, с 0,6% по-висока спрямо предходната седмица. По области, предлагането в тези обекти е на цени от 1,32 лв./кг (Стара Загора) до 1,79 лв./кг (Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе). В шест от областите се наблюдава седмично поскъпване с между 3,8% (Варна) и 5,3% (Хасково). По-ниски цени се отчитат в областите Добрич (с 8,3%), София (с 1,9%)  и Шумен (с 0,6%).При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита леко понижение спрямо предходната седмица – с 1,8% до 1,68 лв./кг. В тези обекти продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,50 лв./кг (Пловдив) до 1,95 лв./кг (Смолян). Седмично поевтиняване в рамките на 1,2% – 10,7% се регистрира в ДТО в седем от областните центрове, най-чувствително в Габрово.

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Смолян разликата достига до 0,33 лв./кг. В единадесет области цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,17 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,23 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Ямбол – 0,50 лв./кг, а за ДТО – в Смолян - 0,65 лв./кг. 

В област Варна цените на дребно на захарта са чувствително по-ниски от тези на едро – с 0,19 лв./кг в ГТВ и с 0,17 лв./кг в ДТО. Разлика в тази посока се отчита също в ГТВ в област Стара Загора – с 0,13 лв./кг.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.