1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на зърно е почти заспал

Пазарът на зърно е почти заспал

 

Зърнопроизводителите от областта искат да търгуват директно с Държавния резерв, за да отиде при тях печалбата от пшеницата, която са отгледали. Това каза Никола Горанов - арендатор от с. Сливовик и представител на Асоциацията на българските фермери. Според него е нужно държавата да спре вносът на зърно след като у родните производители има големи количества неизкупено жито. В същото време земеделските производители са притеснени и от едно от условията на държавен фонд "Земеделие" за получаване на финансова помощ за есенната сеитба. А то е, че тази година пари ще се дават само за семена, които са купени от лицензирани фирми. Доста земеделски производители от областта също имат лиценз за семепроизводство, но нямат право да използват собствения си посевен материал.

Засега повече от половината зърно застоява в складовете и в стопанските дворове. Факт е, че вече стотици тонове в областта са намокрени, няма възможност да бъдат изсушени и ще бъдат бракувани. А това означава, че не стават дори за храна на животните. Пазарът на хлебно зърно е почти замрял и търговците, които искат да купуват, са малко. Някои прекупвачи вече дори предлагат цени от 10-12 стотинки за килограм. По-евтина е и пшеницата, която отива в складовете на Държавния резерв. Вместо обявените 160-170 лева за тон пшеница без ДДС, сега цената е 145 лева. Печалбата пак отива при прекупвачите, защото производителите нямат право да изпращат директно продукцията си в базите на резерва. Онези пък, които под различни форми са взели на зелено семена, торове и препарати, плащат с пшеница, от чиято цена не може да се печели.

Дъждовете създадоха и допълнителни проблеми. Сега никъде в областта не е възможно да се работи. Преовлажнени площи има в община Медковец, в Ломско, Д-р Йосифово, Славотин, Долна Рикса и др. Това ще забави освобождаването на площите от царевицата и слънчогледа, а оттук и оранта и сеитбата. Проблем вече е и прибирането на слънчогледа. Влошаване качеството на семето поради влажното време вече предизвиква покълване и гниене. Това свали цената от 400 лева за тон без ДДС до 350 лева за тон, а прекупвачи вече предлагат сделки и на 310 лева за тон./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.