1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарите са залети от турски домати

Пазарите са залети от турски домати

Пресните салати се продават за около 60 стотинки

 

Пазарите в цялата страна са залети от вносни домати, предимно от Турция, съобщи шефът на плодово-зеленчуковата борса в Слатина Александър Йоцов. Въпреки че цената им е натоварена с мита и превоз, доматите могат да бъдат намерени и за около 1,20 килограма, което е доста по-ниско от шоковите 3 лева, за които се продаваше зеленчукът през лятото на миналата година.

Очаква се първите за годината български домати да се появят на пазара в края на следващия месец.

През последната седмица доматите леко поевтиняха и на кооперативните пазари в столицата се продават на цени между 1,20 лв. и 2,40 лв. за кг. Допреди десетина дни килограм домати струваше между 2,20 лв и 2,40 лв. Най-скъпи са доматите на столичния пазар "Ситняково", в Бургас, в Търговище, във Видин и в Плевен - 2,20 лв. до 3 лв. за кг. На повечето столични пазари търговците дават килограм домати на цени около 2 лв.
   
    Краставици
   
На кооперативните пазари в страната краставиците се продават на цени от 1,50 лв. до 2,50 лв. за кг. Има леко понижаване на цените на едро и дребно, показа проверка на "Новинар" от цените на зеленчука по кооперативните пазари в страната.
   
    Салати и зелен лук
   
През изминалата седмица на пазарите се появиха първите пресни салати. Цената на една салата или маруля е средно около 60 стотинки, а по-едрите се продават и по 80 стотинки. Връзка зелен лук струва между 15 и 25 стотинки. Първият за годината пресен чеснов лук може да се намери на цена до 30 стотинки.
   
    Картофи
   
Цените на картофите остават стабилни в цялата страна. Леко увеличение на цените на едро е регистрирано само на столичната плодово-зеленчукова борса "Слатина". Цените на дребно на картофите по магазините в страната са в границите от 0,35 лв. до 0,70 лв. за кг, като най-масовата цена е между 0,40 до 0,60 лв. за кг/novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.