1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Печалбата на "Хайнекен" с - 20% повече

Печалбата на "Хайнекен" с - 20% повече

"Хайнекен" е собственик на "Загорка" АД

Най-големият производител на бира в света - "Хайнекен", отчита ръст на печалбата за първото полугодие от 20% на годишна база, предаде агенция "Блумбърг". Добрият резултат се дължи на мерките за противодействане на кризата, предприети от компанията, които включват закриване на фабрики и съкращаване на маркетингови разходи.

Нетната печалба на "Хайнекен", която е собственик на "Загорка" АД, достигна 489 млн. евро при 407 млн. за същия период на миналата година. Въпреки кризата компанията отчита 11% ръст в приходите за полугодието до 7.14 млрд. евро. За периода групата е продала 78 млн. хектолитра бира по света, което е ръст от 2.7% в продаденото количество на годишна база.

Компанията съумя да съкрати разходите си с 50 млн. евро през първата половина на годината. Това се случи чрез съкращаване на персонал в САЩ и Европа. "Смятам, че кампанията на "Хайнекен" е успешна, тъй като тя дава реални резултати", коментира Мелиса Ърлам, анализатор за UBS в Лондон.

В отчета на дружеството се посочва, че "Хайнекен" очаква продажбите (като обем) да намаляват до края на годината заради свитото потребление. В някои пазари от Централна и Източна Европа като Полша негативен ефект върху приходите би могъл да има плаващият курс на местната валута при евентуално нейно поевтиняване. Очаква се ситуацията да остане тежка в пазарите на САЩ и Великобритания.

След новината за доброто представяне на компанията акциите й поскъпнаха с близо 1.5% до 29 евро за брой. Ръстът им от началото на годината се равнява на цели 22%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.