1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пламен Моллов: Лозята у нас застаряват и все по-често се изоставят

Пламен Моллов: Лозята у нас застаряват и все по-често се изоставят

Снимка:

Отливът от пазарите за износ на български вина е около 10%

Новите търговски вериги силно притискат винения сектор да занижава цените, алармира председателят на Лозаро-винарската камара у нас проф. Пламен Моллов. По думите му някои производители печелят по 2-3 евроцента за бутилка вино, което той определи като унизително ниско. Лозаро-винарската камара членува в Инициативния комитет на браншовите организации, чиято цел е да се създадат нормативни актове за узаконяване на минимална цена на гроздовия продукт.

Отливът от пазарите за износ на български вина е около 10%, което е ефект от кризата в бранша, коментира Моллов. Според него перспективите за излизане от затрудненото положение са малки. Продажбите на вътрешния пазар продължават да бъдат свити. Ниските оборотни средства водят до ниски инвестиции, каза още Моллов. По думите му нараства процентът на старите и изоставени лозови масиви.

Шефът на винарската камара коментира, че една от причините браншът да не се развива, е в държавните инвестиции в измервателни уреди, чието въвеждане, по думите му, едва ли ще предизвика очаквания ефект. Моллов добави, че в тази посока са похарчени стотици хиляди левове, които е било по-добре да отидат за реклама или нови работни места.  

Най-сериозни остават трудностите със сивата икономика. Според шефа на камарата проблемът не е в наличието на домашно вино на пазара, а в липсата на контрол върху него.

Средната експортна цена на българското вино е 0.80 - 1 евро. На българския пазар средната му стойност варира от 5 до 10 лв. Основен консуматор на българско вино продължава да бъде Русия. Сред страните от ЕС фаворит е Полша. Около 1% износ има за Китай, Виетнам и Япония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.