1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Плодове и зеленчуци поскъпнаха с 40 на сто

Плодове и зеленчуци поскъпнаха с 40 на сто

 

В дните около коледните и новогодишните празници цените на краставиците достигнаха 5 лева и търговците спряха да зареждат с тях пазарите. Сега е зима, а това е сезонът на цитрусовите плодове, обясни търговец на пазара в "Люлин". Краставици и домати са скъпи, защото ги внасяме от чужбина, заяви той. 
    
По столичните пазари доматите се продават на цени над 4 лв., като само преди седмица те струваха около 3,50, а преди Коледа - между 2,40 лв. и 3 лв. за кг. Борсите са залети както с български, така и с вносни домати от Турция и Гърция. Цените на зеленчуците, произведени у нас, са по-високи от вносните с 20-25%. Никой не купува и домати, оплакват се търговците.

Плодовете и зеленчуците поскъпнаха с близо 40 на сто в дните между Коледа и Нова година. Най-сериозно увеличение бе отбелязано при цените на доматите и краставиците. Очаква се тази седмица цените да се понижат с около 1 - 1,50 лв., до нормалните за сезона нива. 
    
Няма повод за покачване на цените на зеленчуците, каза и тази седмица за "Новинар" председателят на Асоциацията на производителите на консерви Александър Йоцов. Цената на оранжерийната продукцията се определя в зависимост от цените на горивата, на труда и на основните спомагателни материали като семена и торове. Повечето оранжерии поддържат нужната за растенията температура чрез природен газ, чиято цена не се е повишила. Не са поскъпнали и останалите компоненти, които формират себестойността на зеленчуците, обясни Йоцов. Търговците спекулативно завишават цените. Подобна тенденция бе отбелязана и в началото на лятото. Цинично е да се говори, че "щом е празник, българинът е склонен да развързва кесията си", коментира Йоцов.

Оранжерийното производство на зеленчуци е скъпо, разходите за отопление на парниците са високи, но няма причина цените да са толкова високи, потвърди и председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Николай Гунчев.
    
Кромид лук на глави се продава по 60-80 ст. килограма, а с 10 стотинки по-евтини са морковите. По кооперативните пазари в страната лукът запазва стабилни цени между 0,50 и 1,00 лв. за кг. Наблюдава се обаче слабо повишение на цените на едро през последните седмици. Средното поскъпване на борсите за страната е от 5%. Зеленчукът е предимно българско производство, но има и малки количества внос от Македония и Турция. Най-голямо разнообразие отбелязва цената на зелето, което в зависимост от вида и произхода си се колебае между 20 и 50 стотинки за килограм.
    
Мандарините и портокалите също поскъпнаха в празничните дни. Ако преди седмица килограм мандарини можеше да се купи около 1,80 - 2 лв., то за Нова година цената им нарасна на около 2 - 2,50 лв., което е със 75 стотинки повече от стойността им в делничните цени. Портокалите пък покачиха цената си от 1,60 на 2 лв. Преди празниците те се продаваха по 1,35 лв. Коледа и Нова година оскъпиха с между 40 и 60 ст. цената на бананите. Те се продават на цени от 1,40-1,60 лева за килограм./novinar.org

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.