Цената на картофите се качва с 2. 2 на сто до 0. 47 лв. за килограм
Индексът на тържищните цени се покачи през първата седмица на ноември с 1.3 процента до 1.971 пункта, най-вече заради поскъпването на плодовете и зеленчуците на едро, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Най-високото си ниво за тази година индексът достигна през месец май - 2.021 пункта.
Цената на краставиците на едро се повиши с 18. 3 на сто средно до 2.13 лв. за килограм. Доматите тази седмица поскъпват със 17. 4 процента и се търгуват средно 1. 96 лв. за килограм.
Цената на зелените чушки, продавани по борсите, се задържа 0. 88 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 10. 7 на сто до 1.14 лева за килограм. Зелето се търгува средно по 0,33 лева за килограм на едро. Цената на картофите се качва с 2. 2 на сто до 0. 47 лв. за килограм.
С 13. 3 процента - до 1. 53 лева за килограм, се е повишила цената на гроздето. Ябълките поскъпват с 2.2 на сто до 0. 93 лева за килограм.
Брашното тип "500" се търгува средно по 0. 88 лева за килограм. Цената на ориза е средно до 2. 20 лв./кг. Цената на захарта пада тази седмица с 0. 9 на сто до 2. 22 лв./кг. Олиото поевтинява с 1. 6 на сто и се търгува по 2. 52 лева за литър.
Кравето сирене поскъпва с 0. 2 процента и се продава тази седмица средно по 4. 96 лв. за килограм на едро. Цената на кашкавал тип "Витоша" е средно 10. 70 лв./кг. Цената на каймата се качва с 1% до 4. 92 лева за килограм. Кренвиршите се продават средно по 5. 10 лв за килограм. Яйцата се търгуват на едро средно по 0. 17 лв за брой.