Ябълки от Полша по 25 стотинки за килограм на едро чакат на границата ни, обяви експертът към Министерството на земеделието и горите Слави Трифонов. По нашите пазари плодът се харчи между 1 и 2 лева. С влизането ни в ЕС пазарите у нас ще бъдат наводнени и с огромни количества полски лук по 18 стотинки. Цените са най-ниските в Европа. Полша вече имала свръхпроизводство, което от януари ще влезе първо в България и Румъния, прогнозира специалистът. Само за година там се произвеждали по 4 млн. т ябълки. За внос у нас чакат също евтини домати и краставици от Холандия. Качеството им било по-лошо от нашите, но заради атрактивните цени щели да изместят само за няколко месеца българските зеленчуци.
Трифонов предупреждава за кризата, която очаква българските производители на плодове и зеленчуци след присъединяването ни към евросъюза. Производството ни ще замре, ако не се адаптира към европейските изисквания и условия за търговия. Добивите засега са малки, а прекупвачи вдигат драстично цените. В момента вътрешният пазар се издържа от внос. От началото на годината сме изнесли само 350 тона плодове и зеленчуци, което е едва 20 тира. Толкова е бил експортът на ден през периода 1980 - 1990 г., припомни специалистът.