1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Предлагането на ечемик с 30% по малко за новата маркетингова година

Предлагането на ечемик с 30% по малко за новата маркетингова година

Обещаното по-ниско производство от 600-630 хил. тона ще бъде компенсирано от високите преходни запаси, които бяха осигурени от добрата предишна реколта

 

Според анализи на Министерство на земеделието и горите, предлагането на ечемик през маркетинговата 2005/06 г. ще бъде с около 30% по-малко от предходния период. Количеството, на което ще разчита животновъдството и пивоварната ни промишленост, се оценява на близо 861 хил. тона. Въпреки намалените количества, те ще са напълно достатъчни за нуждите на вътрешното потребление и износ. Обещаното по-ниско производство от 600-630 хил. тона ще бъде компенсирано от високите преходни запаси, които бяха осигурени от добрата предишна реколта. Така и количествата от внос няма да бъдат променяни.

Потребностите на страната от ечемик за 2005/06 се оценяват на 571 хил. тона, което е с 1 на сто по-малко спрямо предходната година. Общото потребление обаче ще е значително по-ниско – с около 25 на сто спрямо предходната година и ще е в 751 хил. тона. Намалението се определя от предвижданите над 2 пъти по-ниски свободни за износ количества.

Ечемикът у нас се изразходва в няколко направления – семена, животновъдство и пивоварна промишленост. Според оценките разходът на семена за сеитбата на ечемик за реколта 2005 се оценява на приблизително 64 хил. тона, при общ размер на засетите площи от 2 765 хил. дка. За залагане на реколта 2006 от ечемик ще бъдат изразходвани също около 64 хил. тона семена.
По данни на Съюза на пивоварите в България, за производството на малц и пиво през текущия сезон се очаква да бъдат потребени приблизително 150 хил. тона, а съгласно прогнозите на животновъдите зърното, необходимо за изхранване на селскостопанските животни през сезон 2005/06 възлизат на общо 2 380.3 хил. тона или незначително под равнището от предходната година. Най-голям дял в общото количество има фуражната пшеница – около 999.73 хил. тона, което се определя от ниската й цена. За производството на комбинирани фуражи се предвижда да бъдат употребени 904.5 хил. тона царевица и 357 хил. тона ечемик.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.