1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Предстои недостиг на храна, инвестициите в суровини ще бъдат печеливши

Предстои недостиг на храна, инвестициите в суровини ще бъдат печеливши

Памукът и кафето са изгодна инвестиция заради добрите си ценови нива

Финансовата криза може да доведе до недостиг на храна след няколко години, тъй като селското стопанство отчаяно се нуждае от финансиране. Това заяви в интервю пред CNBC легендарният инвеститор Джим Роджърс, пише Инвеститор.бг. Той счита, че покупката на подценени суровини е по-добър начин за печалба от инвестицията в акции. Роджърс допълни, че запасите в селското стопанство са паднали до най-ниското си ниво от десетилетия. Ето защо през следващите няколко години той очаква много сериозен недостиг на храна навсякъде по света, което ще изстреля нагоре цените на суровините.

Памукът и кафето са изгодна инвестиция заради добрите си ценови нива, а захарта, независимо от факта, че е поскъпнала през последната година, все още се намира със 70% под рекорда си за всички времена, според Роджърс. Той твърди, че суровините ще бъдат печеливша инвестиция, както в оптимистичния, така и в песимистичния сценарий за икономиката.

Ако икономиката се възстанови през тази година, цените на суровините ще се повишат заради нарастване на търсенето. Ако икономиката остане в затруднено състояние, централните банки ще продължат с печатането на пари, и в този случай суровините ще се използват като средство за хеджиране срещу инфлация, обясни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.