1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преработвателната промишленост изпитва остър глад за суровини

Преработвателната промишленост изпитва остър глад за суровини

Нужна е нова структура за контрол, подчинена на Министерския съвет

 

Преработвателна промишленост в страната изпитва остър глад за суровини. Преработвателите заявяват, че по принцип трудно се справят, ако банковият сектор не ги подкрепи като финансира проектите им за модернизация. И това се отбелязва на всяко събиране на браншовете.

Опасенията са основателни, тъй като всички предприятия, които не могат да отговорят на хигиенните изисквания на ЕС за качество на храните ще бъдат затворени. Според данните 80 процента от сега работещите предприятия са във втора група, но до края на годината трябва да преминат в първа. Специалистите са на мнение, че предприятията няма да се справят и ако банките не отворят кесиите си за производителите на суровини - фермерите. А банките се въздържат и гледат на бизнеса на фермерите като на опасно рисков. При млекарите е същото - суровото мляко е огромен проблем. Млекосъбирането е дребно и разпокъсано, преработвателите купуват мляко от пунктове, където то се събира от по няколко крави - още една рискова за банкерите суровина. Някои преработватели и техните организации настояват да се направи гаранционен фонд за фермерски кредити. Те са на път да поискат бързо финансиране на фермерите, да се създаде фонд, който да гарантира на банката, че ще си получи кредита. Браншовици ще настояват държавен фонд "Земеделие" да преструктурира и мобилизира ресурс и да преориентира приоритетите и създаде гаранционен фонд.

Мнозина са на мнение, че подобна идея звучи твърде смело, защото парите й там се преразпределят общо взето за кампаниите на земеделците. Известно е, че парите в земеделието носят повече пари от тези в други социални дейности. Млекопреработватели споделят, че основната заплаха според тях е че хранителната промишленост остава без работна ръка, че суровините ще стават все по-голям проблем. Моделът, който млекопреработвателите предлагат е 75 на сто от средствата за инвестиране в животновъдството и в други ферми да са закриляни от гаранционен фонд, а 25 на сто да дава фермерът. Тогава банкерът ще има увереност, че ще си получи парите. А доколко фонд "Земеделие" ще може да върши тази работа е въпрос на държавна преценка.

И още нещо, за което малцина предупреждават, но за което Европейската комисия ни дебне. Не може да има контрол по веригата, щом не е ясно кой й е принципалът. Към кого да се обръщат производителите и преработвателите при проблем с храните. Къде е базирана хранителната промишленост. Нужна е нова структура, подчинена на Министерския съвет. Контролните функции трябва да бъдат в едно ведомство, а не в три министерства. Затова и ЕК ни попита кой орган ще е отговорен у нас. Общо взето - задава се фатално важната за нас 2006 год. С много въпроси, но без конкретен отговор.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.