1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2023 г. индексът на цените е с минус 13,7%

През 2023 г. индексът на цените е с минус 13,7%

През декември е регистрирано леко покачване на цените на млечните продукти

През 2022 година ценовият индекс на аграрните продукти, изготвян от ФАО, достигна най-високото си ниво от 1961 година насам. В края на декември миналата година месечният индекс беше с процент и половина под ноемврийския, но с цели 13,7 на сто под средния за 2022. 
 
Най-голям спад отчитат експертите в Рим при цените на захарта. В рамките на една година тя е поевтиняла с 16,6%, достигайки най-ниското си ниво за предишните 9 месеца. Въпреки това захарта остава с близо 15 на сто по-скъпа, отколкото година по-рано.
Последният за миналата година индекс на растителните масла е с процент и половина по-нисък спрямо ноемврийския. По-евтини са почти всички масла, най-вече палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото, причината е по-слабото търсене от страна на държави с голям внос.
С 1 на сто е паднал и индексът на месото, като с по-ниски цени са били свинското, птичето и говеждото, докато агнешкото е поскъпнало, основно заради по-голямото търсене в навечерието на новогодишните празници и по-слабото предлагане от страните в Океания.
 
През декември е регистрирано леко покачване на цените на млечните продукти, чийто индекс спрямо ноември е с 1,6% по-висок. И в тази продуктова група е имало по-голямо търсене, особено в западна Европа, както и свито предлагане. Допълнителен стимул е бил и по-големият внос на сирена в държавите от Близкия Изток.
Зърненият индекс също е с процент и половина по-висок, отколкото през ноември. Причините са поскъпването на пшеницата на международните пазари, породено от прекъсванията на веригите за доставка заради лошо време, както и напрежението в Черно море.

 

Етикети ФАО, индекс, цени, спад
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.