1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,10 лв./кг

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,10 лв./кг

Понижение на цените от 0,5% до 4,7% (Разград) се регистрира в четиринадесет от областите

През анализирания седмичен период на пазара на бялата кристална захар не се регистрират значителни изменения на средните цени на едро и на дребно за страната.

Наблюдаваните в преобладаващата част от областите леки ценови колебания при търговията със захар на едро не се отразяват съществено върху средната стойност за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,10 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,9%) спрямо предходния седмичен период. По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,88 лв./кг  до 2,32 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. Понижение на цените от 0,5% до 4,7% (Разград) се регистрира в четиринадесет от областите. В едва два от областните центрове се отчита незначително повишение на ценовите стойности – в Благоевград (с 0,5%) и Стара Загора (с 1%).

През периода 14 – 21 март 2012 г. средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,25 лв./кг, като бележи леко повишение (с 1,4%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовия интервал от 2,12 лв./кг до 2,39 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени във Варна, а най-високи – в Ловеч и Шумен. Повишение на цените се наблюдава в дванадесет от областите, като най-значително захарта поскъпва във Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен (с между 4,8 и 5,4%). Леко понижение на ценовите стойности, в границите от 1,1% до 3,2%, се регистрира в пет от областните центрове.

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) за периода на наблюдение отбелязва леко понижение спрямо предходния седмичен период – с 0,02 лв./кг или с 0,8%. В малките магазини на страната цената на захарта варира от 2,24 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,55 лв./кг (Габрово и Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават в осем от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,2% до 6,1%.

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,26 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,39 лв./кг в ГТВ и 0,57 лв./кг в ДТО. През последната седмица в Разград и Варна цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,02 и 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.