Основното обяснение на производители е повишението в цената на суровините
И през януари продължава поскъпването на основни хранителни продукти, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Само за последния месец те са се покачили с 1,2%. По-висок ръст има при цените на брашното, млечните продукти, захарта, кренвиршите и трайния салам.
На годишна база най-сериозното поскъпване е било при някои зеленчуци. Така например чесънът е увеличил цената си със 115%, картофите - с 44 на сто. Висок ръст има и при олиото и брашното. През януари цената им е била по-висока съответно с 46 и 32 на сто спрямо януари 2010 г. Млечните продукти са поскъпнали над 20 на сто, а рибата - с 10%. Има намаление в цените на яйцата - 25%, и месните продукти - 4%, сочат още данните на статистиката.
През последните месеци повечето от основните храни поскъпват, като основното обяснение на производители е повишението в цената на суровините - основно зърното. Очакванията са този тренд да продължи както в България, така и на международните пазари.
В края на януари Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се е покачил с 1,21 на сто спрямо края на декември 2010 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.