1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата двойно по-евтина от 2004 г.

Пшеницата двойно по-евтина от 2004 г.

 

На двойно по-ниска цена спрямо миналата година се предлага хлебната пшеница на стоковите борси в страната. В момента котировките "продава" са около 192 лв./тон, докато миналия януари са стигнали 370 лв./тон, съобщиха от Пловдивската стокова борса.
 
На Софийската стокова борса хлебната пшеница втора Б група се продава на цена между 185 и 190 лв./тон. Има оферти и за 209 лв./тон без ДДС при същото качество при незабавна доставка, но предлагане няма, коментираха от борсата.

Търсенето на хлебната суровина се ориентира около цена от 160-165 лв./тон без ДДС, като спрямо миналата година е по-ниско с над 50%.

На двойно по-ниски ценови нива се търси и царевицата спрямо миналата година. И тук причината е богатата реколта, която свали нивата на котировките "купува" на 160 лв./тон без ДДС при нива от 290 лв./тон без ДДС преди 12 месеца. Котировки "продава" не са регистрирани на борсите.

Единствено маслодайният слънчоглед запазва ценовите си нива от началото на 2004 г. Продажните цени са около 440 лв./тон без ДДС, докато купувачите са склонни да платят около 380 лв./тон. Причината за запазването на цените на маслодайната суровина е, че за разлика от пшеницата и царевицата слънчогледът е заменима суровина. Мазнини се произвеждат и от други растения, като рапицата, което не позволява резки промени в цената му. Възпиращ фактор за поскъпване на слънчогледа е и фактът, че голяма част от търгуваните мазнини в страната са от внос.

Това обуславя и сравнително стабилната цена на олиото. Най-високата котировка "продава" при него е 1,35 лв./литър без ДДС, както и преди година. Различните производители обаче предлагат стоката си и на по-ниски цени от порядъка на 1,19-1,25 лв./литър без ДДС./monitor.bg
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.