1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата поевтиня до 109 евро/т

Пшеницата поевтиня до 109 евро/т

Пазарите в САЩ реагираха на новината с повишение на експортните котировки с 3-5 долара до $ 142/т FOB за мека червена зимна пшеница

 

След подновяването на субсидирания износ на пшеница от Евросъюза, резултатите от първия експертен търг бяха разочароващи за европейските производители и износители. Размерът на експортната субсидия е изненадващо малък - само EUR 4/т, а и количеството - само 134 хил.т (от заявените общо 667,3 хил. т, в това число 574,5 хил.т френска пшеница и 68 хил.т германска). Със същия резултат приключи и вторият търг за износ на пшеница от ЕС, проведен през миналата седмица  - EUR 4/т за 185 хил.т пшеница.

Преди провеждането на първия търг експортните котировки на френска мелничарска пшеница в пристанищата на Ламанша се покачиха от 108 до 112 EUR/т, но веднага след оповестяването на тръжните резултати фобните цени ерозираха до EUR109-110/т. Конкурентите на Евросъюза, обаче, въздъхнаха с облекчение. Пазарите в САЩ реагираха на новината с повишение на експортните котировки с 3-5 долара до $ 142/т FOB за мека червена зимна пшеница и 152/т FOB за твърда червена зимна пшеница, а аржентинските фобни котировки на хлебно зърно за товарене през март - април се изкачиха от $110-112/т до $118-120/т.

За покачване на цените на пшеницата на американските пазари през миналата седмица допринесоха и други фактори, но основният катализатор бяха новините от Стария континент. Редица анализатори са на мнение, че Евросъюзът постепенно ще увеличава размера на експортните компенсации, тъй като в противен случай набелязаният обем на субсидирания износ (2 млн.т) трудно може да бъде реализиран в условията на изострена конкурентна борба за пазарите в Средния и Близкия изток.
Тази теза поне засега не среща разбиране от другата страна на Атлантика.  Дори напротив, сред търговските среди се формира мнение, че еврокомисарите сериозно се опасяват от ответни мерки на САЩ, ако експортната субсидия бъде увеличена. Янките могат да реанимират програмата за стимулиране на износа, която се задейства, ако износът на селскостопанска продукция от Щатите е възпрепятстван от "непазарни" форми на конкурентна борба./monitor.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.