1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ракията по 7 лева заради акцизите

Ракията по 7 лева заради акцизите

Новия акциз се е увеличил 7.3 пъти

След въвеждане на новия акциз от 11 стотинки, очакваната цена за бутилка ракия от 700 грама е между 7 и 7,50 лв. Новия акциз от 11 стотинки се е увеличил 7,3 пъти в последните девет години от 1,5 стотинки до сегашната стойност за алкохолен градус.

С новата стойност страната ни почти стига до равнището на акциза в Германия, който към момента е 13 стотинки на алкохолен градус, каза Павлин Найденов, член на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

По изчисления над 65% от цената на 1 л ракия се формира от дължими данъци и такси към държавата. След въвеждане на новия акциз необходимите оборотни средства за поддържане на производство ще скочат от 3 млн. на 5,2 млн. лева. Това ще стесни възможностите на производителите за реинвестиране в лозови масиви и намали производството на грозде, заяви председателят на Асоциацията Бранимир Ботев.

Досега по програма САПАРД у нас са финансирани над 40 млн. лева за засаждане и изграждане на лозови масиви, както и над 110 млн. лева за техника и строителство на винопреработвателни заводи.

По осреднени данни 40-те милиона стигат едва за около 10 хил. декара лозя (от 1 декар се произвеждат около 400 кг. грозде), а преработвателните мощности са за над 300 хил. т от плода.

За да запълват производствения си капацитет заводите внасят грозде и спирт от Украйна, Молдова, Русия.

До 2007 г. ще бъдат изпълнени не повече от 50-60 % от квотата на ЕС за засаждане на лозя, която е 1553 хиляди декара. По данни на Министерство на земеделието към миналата година у нас има 129 500 хектара лозя, което е 1/10 от тази квота.

Според Ботев повишаването на събираемостта от държавата ще се постигне не толкова чрез вдигане на акцизите, а чрез спиране на нелегалното производство на алкохол и засилване контролът в митниците върху контрабандния внос на алкохол. Над 1/3 от пазара на спиртни напитки се състои от нелегален внос.

Министерството на финансите планира с повишаването на акцизите за алкохола, цигарите и горивата приходите в хазната да се увеличат с 429 млн. лева.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.