1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст в цените на месните и млечните произведения отчитат от ДКСБТ

Ръст в цените на месните и млечните произведения отчитат от ДКСБТ

Снимка:

Увеличението при месните продукти е в диапазона 1.5 – 4%, при млечните - с около 1.5 – 2%

Ръст на месечна база на цените на едро на месните и млечните произведения отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През изминалия месец октомври увеличението при месните продукти е в диапазона 1.5 – 4%, при млечните произведения - с около 1.5 – 2%, а при фасула и брашното - с 1%. Цените на останалите хранителни стоки, предмет на анализа, остават около и малко под нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 41%, фасула – 23%, свинското месо – 16%, пилешкото месо – 8%, олиото – 12% и брашното 10%. Слаб ръст с около 4 – 7% се наблюдава при цената на маслото и каймата. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 4 – 11% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала и скумрията, а цените на кравето сирене, колбасите и кренвиршите се задържат на нивата от същия месец на миналата година.

През изминалия месец се наблюдава ръст на цените на едро на картофите, чесъна и оранжерийните домати с около 2 - 5% и спад на цените на краставиците, както полските, така и оранжерийните, на полските домати и зеления пипер  в интервала 2 – 8%. При плодовете се наблюдават характерните сезонни тенденции на намаляване на цените на ябълките (2%) и крушите (3,8%). В края на сезона цената на гроздето е със 17% по-висока спрямо предходния месец. Поскъпване на месечна база е отчетено при бананите – 10% , а цената на лимоните е с 26% по-ниска спрямо предходния месец.

И през месец октомври тази година цените на голяма част от зеленчуците са по-високи в сравнение със същия месец на миналата година, но отчетеното поскъпване на годишна база е по-малко. Ръстът на цените на доматите спрямо миналата есен е 14 - 34%. При полските краставици има поскъпване на годишна база със 7.5%, а при оранжерийните краставици е отчетено поевтиняване с 26%. Цените на картофите и червения пипер остават над нивата от предходната година /13-30%/, а значително поевтиняване спрямо миналата есен се наблюдава при зрелия чесън – около 30% и зеления пипер около 7%.

Цените на плодовете също остават на по-високи нива спрямо месец октомври 2011 г. Поскъпването на гроздето, бананите и лимоните на годишна база е около 25 - 35% и на ябълките около 7.5%. По-ниски цени с около 3% спрямо същия месец на миналата година са регистрирани при крушите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.