1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Расте търсенето на френската пшеница в рамките на ЕС

Расте търсенето на френската пшеница в рамките на ЕС

В Европа може да има недостиг на хлебна и фуражна пшеница

Значително се променят потоците на износа и вноса на пшеница в рамките на ЕС , тъй като сухото лято през 2010 година направи промени в устройството на световния пазар на зърно. В Европа може да има недостиг на хлебна и фуражна пшеница, пише Agrosaveti.com.

Промяната ще се отрази на двата най-големи производители на зърно в еврозоната - Франция и Германия. Първата пострада от сушата и има намерение да увеличи вноса на фуражна пшеница за сметка на намаляване на покупките хлебно зърно. Германия, напротив, пострада от най-голямото от сто години насам наводнение. В системата на покупки се наблюдава обратната тенденция.

Това лято Германия, както и редица страни в Северна и Източна Европа пострадаха от дъждове, които се отразиха неблагоприятно не само на количеството, но и на качеството на реколтата от пшеница. В тази връзка, за да удовлетворяване на нуждите на мелничарската промишленост в тези региони е необходимо да се увеличи вноса на висококачествена хлебна пшеница.

Проблемите в рамките на Европа, както и сушата в Русия принудиха много вносители в рамките на ЕС да се конкурират помежду си за френската пшеница. Ако в по-голямата част от европейската територия качество на зърното се е влошило, то във Франция то е отлично. Според оценка на аналитичната компания Offre&Demande Agricole, 80% от реколтата от пшеница във Франция е с качество, отлично за брашно. Според Strategie Grains, делът на хлебната пшеница в общия обем на национално производство на зърнени култури е 92%.

За момента лидери по внос на френска пшеница са Германия и Чешката република. Самата Франция има необходимост от увеличаване на покупките на фуражно зърно. Ако през миналия сезон Франция е внасяла само 180 хиляди тона фуражна пшеница, то в настоящият сезон се планира покупките да се увеличат до 1 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.