1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия предлага да се създаде "житен ОПЕК"

Русия предлага да се създаде "житен ОПЕК"

 

Русия предлага да бъде създаден "житен ОПЕК" за координиране на световната търговия със зърнени култури.

Това съобщи днес руският министър на селското стопанство Алексей Гордеев след края на заседанието на руско-украинската комисия по въпросите на аграрно-промишлените комплекси.

"Русия предложи да се направи обръщение към страните, които са основни производители и износители на зърнени културии с идеята за създаване на организация от типа на съществуващата при износителите на енергийни ресурси, един вид житен ОПЕК за координиране на производството и търговията със зърнени култури в света", каза Гордеев.

По думите му всички държави в света трябва да имат баланс за производството и потреблението на зърнени култури, като се отчита нарастващата потребност от тях за производство на биологично гориво, както и за изхранване. Украинският министър на аграрната политика Юрий Мелник се съгласи с предложението за създаване на "житен ОПЕК".

Той отбеляза, че Русия, Украйна и Казахстан трябва да координират действията си на пазара на зърнени култури. Редица руски и украински региони през тази година пострадаха сериозно от сушата, която може да доведе до щети за реколтата от зърнени култури.

Според Гордеев обаче няма причина за тревога, защото запасите в двете държави могат да удовлетворят вътрешните потребности и да запазят износа на нивото от предишните няколко години.

"Безпокоят ни редица световни тенденции и преди всичко нарастването на световните цени на пшеницата. В момента цената на хлебната пшеница е над 200 долара за тон", каза той. Ежегодно Русия изнася средно 12 млн. тона зърнени култури, а Украйна - 10 млн. тона./actualno.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.