1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия въвежда ограничения за износа

Русия въвежда ограничения за износа

През миналата стопанска година количеството на експорта достигна 47,5 милиона тона

Ограниченията няма да се прилагат при износа на зърно за държави от Евразийския икономически съюз, уточняват от подкомисията. Тя подкрепи и предложение на земеделското министерство за временна забрана за експорт на твърда пшеница, която влиза в сила на 1 декември тази година и ще важи до 31 май 2024-та. За да регулират пазара, властите разрешават и безмитен внос на 160 хиляди тона от тази култура.
 
Подобна забрана действаше и тази година, но тя не се отрази на световните цени, тъй като основните клиенти за руска твърда пшеница са Италия и Турция. Далеч по-голямо влияние върху международните пазари може да окаже квотата от 24 милиона тона, коментират експерти. През ноември обаче цената на пшеницата падна до най-ниското си ниво от три години насам и в момента е с 60 процента под тази от март миналата година, когато започна войната в Украйна.
 
В същото време Русия отчита рекорден износ на хлебно зърно и се очаква, че до края на сезон 2022/23-та ще експортира 50 милиона тона. През миналата стопанска година количеството достигна 47,5 милиона тона.
 
Според земеделския министър Дмитрий Патрушев тазгодишната зърнена реколта в страната възлиза на повече от 151 милиона тона, от които почти 99 милиона тона пшеница. Това е второто най-голямо количество в историята и ще позволи на Русия да изнесе общо 60 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.