1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 30% по-скъпо грозде до дни

С 30% по-скъпо грозде до дни

В момента най-скъпо се търгуват класните сортове като килограм каберне струва 1 лев

 

Най-малко с 30% ще скочат цените на винените сортове грозде в Пиринско. Експертът от Областна дирекция "Земеделие и гори" инж. Симеон Илков обяснява, че поскъпването се дължи на факта, че търсенето на грозде се увеличава, а на повечето места гроздоберът вече е приключил. 

Най-скъпо засега се търгуват класните сортове като килограм каберне струва 1 лев, но ако се закупи на място от лозовите масиви, цената му пада на 80 стотинки. "Това обаче правят най-вече петте фирми, които купуват на едро в региона", допълни Илков. По-ниски са цените на белите сортове грозде, които са между 70 и 80 ст. и на памида, който може да се намери по 60 ст. килограма.

Заради сравнително високото качество на гроздето в региона някои от най-големите винарски заводи се снабдяват от местни производители. Освен "Винпром Дамяница" най-големите изкупвачи са заводите във Видин и Лом.

Тази есен производителите се похвалиха с добър добив. Почти приключи прибирането на десертните сортове. 5198 декара от общо 5523 вече са реколтирани. Средният добив от декар надхвърля 940 килограма, като до момента са прибрани общо 4892 тона.

959 килограма от декар е средният добив при винените сортове, където гроздоберът е в разгара си. Най-високи са добивите в Сандански, където производителите са прибрали по 1200 килограма от декар. До момента реколтираните площи, засадени с винени сортове, са 16 815 дка, като в региона общо те са 42 211 дка./в-к ВЯРА

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.