1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 36 на сто паднала цената на земеделската земя в Бургаско

С 36 на сто паднала цената на земеделската земя в Бургаско

600 лв. за декар стигат нивите край Созопол и Поморие Засилено търсене на овощни градини в Сливенско

 

С 36% са намалели цените на земеделските земи в Бургаска област през 2004 г. спрямо година назад, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ).
Средната цена на сделките в района е била 191 лв. за декар при около 260 лв. за декар през 2003 г. Причина за спада в цените е, че терените в близост до морето попадат извън обсега на земеделските земи и ръстът в техните цени не влияе върху цената на обработваемата земя. Продадената земя е 28 432 декара, което е 3 пъти повече спрямо предходната година.

Освен традиционния интерес към земите в близост до морето през 2004 г. се отчита и засилен интерес към пазара на земеделски земи в района на Карнобат, Айтос и Сунгурларе. Проблем за пазара обаче остава разпокъсаността на парцелите, която спира купувачите.

В района на Карнобат са реализирани около 25% от всички сделки в областта, но на една от най-ниските цени - 90 лв. за декар. Причината е, че предлагането остава по-голямо от търсенето. Земята, която се купува, е в близост до пътища и населени места, основно за създаване на трайни насаждения или окрупняване на парцели. Като цяло се търсят масиви над 20 декара от III - IV категория.

Предлагането на земи в по-лошите категории, VII до IX, в Бургаско е за сравнително малки по размер парцели. Подобни терени обаче достигат и доста по-високи цени спрямо средните за областта, като целта е основно смяна на предназначението и застрояването им. В района на Созопол и Поморие техните цени достигат и 600 лв. за декар.

В района на Айтос земеделските терени държат цена от 168 лв. за декар, като през годината са продадени около 3000 декара. Търсят се площи за отглеждане на зеленчуци и създаване на малки овощни градини. Предлагането обаче е на парцели с по-ниска категория, които не се обработват от кооперациите.

В района на Бургас броят на сделките е сравнително малък - около 2500, но средните цени стигат до 200 лв. за декар. Причината е слабото предлагане, тъй като много стопани изчакват по-нататъшно покачване на цените, за да обявят терените си за продажба.

С 26% са намалели цените на земеделската земя в Сливенско спрямо 2003 г., като средните нива са стигнали 112 лв. за декар. Продадената земя е с 34% повече спрямо година назад, като основната маса сделки е сключена в две общини - Сливен и Нова Загора. В община Сливен средната пазарна цена е била 127 лв. за декар, като са продадени около 7 804 декара. Търсят се нива с площ над 10 декара и категория между III и V, но преобладаващата част от предлаганите парцели са между 3 и 6 декара. Засилено е търсенето и на овощни градини.

Ръстът на продадените земи в Сливенско през миналата година е бил 47%, като до голяма степен засиленото търсене се обяснява и с интереса на местни фирми към развиване на земеделие. "Мелничен комплекс" - Сливен например изкупува земи в района на селата Кермен, Речица, Гулфишево и Биково, като предлага около 90 лв. за декар. Сливенската фирма "Екопродукти" ООД търси земи за създаване на трайни насаждения, а "ТАМИ" ООД търси земи за създаване на лозови насаждения в района на село Злати войвода. Очакванията са активното търсене на земи в района да се запази и през следващите години.

Средно по 96 лв. за декар вървят земите в района на Нова Загора. Ниската цена се обяснява със засиленото предлагане на парцели за продажба. По-голямо търсене има от страна на "Мирольо", която изкупува земи в района на село Еленово за засаждане на лозя. Средната цена е 115 лв. за декар.

Със 68% се е увеличила продадената земя в Ямболско през 2004 г.- спрямо година назад. Продадените масиви са около 30,5 хил. декара при средна цена от 103 лв. за декар. Около 60% от продажбите са реализирани в община Тунджа. Търсенето е предимно на големи парцели III - V категория в близост до главни пътища и населени места. Предлаганите земи обаче са със сравнително малка площ - 10-15 декара, като средната цена на офертите за тях е 110 лв. за декар. Слабо е търсенето на земи от по-ниска категория, като при тях цените падат до 80-90 лв. за декар.

По-сериозно търсене на земи се наблюдава в ямболските села Безмер, Ботево, Роза, Болярско, Скалица, където цените на обработваемата земя стигат 120 лв. за декар. причина е засиленото търсене от страна на "Мелинвест холдинг", който иска да увеличи площите си и да развива зърнопроизводство./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.