1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Салатата по левче на Женския пазар

Салатата по левче на Женския пазар

Зеленчуците поевтиняха за великденските пости

 

"Удариха ни тези турски домати. Вървят по 1,30 лева, а аз не мога да сваля моите под 2,50", вайка се продавач на Женския пазар в столицата.

Той е докарал стоката си от Пазарджик. Утехата му е, че все повече хора държат да купят български зарзават, макар и на по-висока цена.

Мартенското слънце допълнително е увеличило навалицата. Пенсионери търпеливо обикалят всички сергии, за да се убедят, че няма да се минат. Повечето със задоволство отбелязват как пролетта е смъкнала цените на краставици и домати. Даже с левче човек може да си направи зелена салата, пресмятат домакини. Цяло кило корнишони струва точно 1 лв. Най-скъпите краставици пък са по два лева килото.

Повечето хора засега обаче подминават къдравата салата и марулята, които се продават по 70 стотинки.

Зимата закъсня и до последно подгряваха оранжериите обяснят продавачите."То на вас все нещо ви пречи", мърморят клиентите от третата възраст и се насочват към сергиите с чесъна и зеления лук. Те могат да се намерят и на "летни" цени - по 20 стотинки връзката. Е, вярно, че тя е по-тъничка от тези, които са по 30 или по 40 стотинки. Но всеки да си прави сметката. Евтин е и копърът - по-завяхнало снопче може да се намери и за 15 ст.

Най-много хора се трупат пред сергиите със спанак. Той се продава за 70 стотинки килограмът. "Излезе ли спанакът, няма страшно - с един килограм можеш да сготвиш две манджи", коментират чакащите пред кантара.

На Женския пазар постните гозби тази година наистина могат да се осигурят на "постни" цени. Бобът се намира и на 1,80 лв. Ако искате да разнообразите варивата, може да намерите леща, грах и нахут за по лев и половина килото. А празът е паднал до 10 стръка за левче.

Старият лук тази пролет също е евтин - 40 стотинки. По толкова са и картофите. Е, както си му е редът, самоковският компир е по-скъп с 10 стотинки.

Ако пък сте решили да използвате постите, за да изкарате една плодова диета, може наистина да минете съвсем "тънко". Пазарът буквално е залят от всевъзможни сортове ябълки - от класическите червени и зелени ренети до родните айванлии. Има кисели, има сладки - всичко по лев килограмът.

А по-дребничките и спаружените, които обаче стават за всякакви сладкиши или просто за сок, може да се намерят и за по 50 стотинки за килограм. Бананите са по 1,30 лв., кивито си държи "желязната" целогодишна цена от един лев.

Петричките търговци не са се изкушили да спекулират с фъстъците които също вървят добре през дните на Великия пост. Според качество им най-скъпите са по 4 лв. Но има и само за по 2,60 лв. килограмът. За хората с по-дебели кесии се предлагат и бадемови ядки по 5 лева за килограм.
Най-сигурният признак, че пролетта наистина е дошла, на един пазар е това, дали се е появил арпаджикът. "Два лева килограмът!" се надвикват продавачите на бъдещия лук. И софиянци се редят пред сергиите, за да има какво да засадят през уикенда на село. Защото има вече изнесени и фиданки на плодни дръвчета, и всевъзможни семена за цветя и зеленчуци. Предприемчивите роми булгуджии са подредили и съответните сечива - всякакви мотики, лопати и гребла. На когото и тази година му се вижда скъп пазарът - да се хваща за работа./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.