По пътя до германската домакиня цената се удвоява. Търговците на дребно в ЕС блъскали надбавки над 100%
Едва 9% от мандрите ни изнасят за страните от ЕС. България има само 28 предприятия одобрени от ЕК. Това съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Голямата маса от нашите млекопреработватели не изпълняват изискванията, а и често нямат капацитет за осъществяване на експорт, обясни Зоров.
До преди 1.5 г. разрешения за износ са се давали от вътрешния санитарен контрол на Европейската комисия, а след това тези права бяха делегирани на нашата НВМС, каза той.
Въпреки малкото на брой предприятия, които изнасят в ЕС, по предварителни данни вносната ни квота за ЕС за миналата година е била изпълнена. През 2003 г. не са ни достигнали 15% износ, а предходната година сме изпълнили само 30% от разрешените ни количества, обясни Зоров.
Много е трудно да се пробие на европейските пазари, каза Зоров, който изнася в Германия, Италия и Гърция от 3 години. На тези пренаситени пазари трябва да изместиш някого, за да заемеш мястото му.
Цената от България до крайния клиент в Германия се удвоява, каза още Зоров. По негови собствени проучвания системата на натрупване на стойност от цената на производител до крайната цена на купувач е по-различна там. Нормалната надбавка за търговеца на едро е 20%, докато търговците на дребно "надграждат" най-често 60-70%, понякога 100%, та чак до 130%., разказа за немската търговска система той.
Над половината от износа на млечни произведения в Германия се осъществява от фирмата на Зоров "Зоров 97" и неговата мандра "Пършевица". Неговите продукти се продават в известната немска верига "Кауфхоф", водят се преговори с още 2 търговски вериги, каза Зоров.
Организирал съм наша дистрибуция в Берлин в средни и малки магазини, добави още той.
Намалете солта в продуктите си, германците не си падат по соленото, това посъветва той колегите си от бранша, които имат амбицията да изнасят в ЕС./monitor.bg