1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Само половината консерви са с български зеленчуци

Само половината консерви са с български зеленчуци

Вече са внесени над 2,5 хил. тона чушки заради недостиг у нас

 

Едва 50% от количествата домати и чушки, нужни за преработващите предприятия, се осигуряват от родните производители. Заради недостига на суровина фабриките са принудени да си набавят останалата част чрез временен внос от съседни страни като Турция и Македония, съобщи изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Антоанета Божинова.

Според справка от митниците само през последния месец и половина за нуждите на консервните предприятия са внесени над 2,5 хил. тона чушки. Количествата са над 2 пъти по-големи отколкото през цялата 2003 г. Сериозен е недостигът и на домати и краставици.

Това положение се повтаря от две ­ три години, въпреки че всяка пролет предприятията от нашия съюз заявяват нуждите си от зеленчук пред производителите, оплака се Божинова.

Тази година ситуацията допълнително е усложнена заради дъждовното лято, болестите и слабата реколта.
По данни на съюза миналата година само предприятията, членуващи в него, са изкупили близо 74 хил. тона зеленчуци за преработка, а през тази заявените количества са над 97 хил. тона. В това число влизат 62,6 хил. тона домати и малко над 20 хил. тона пипер.

Заради дъждовете тази година беритбата на пипера закъсня и още продължава, така че сега се молим за още 10 дена слънце, за да си набавим суровина, обясни Божинова. Очакванията на съюза обаче не са особено оптимистични, тъй като по данни на Асоциацията на производителите на пипер тази година са засети с 35% по-малко площи, а половината от реколтата е похабена от дъждовете.

За да изпълнят поръчките си, фабриките в страната масово са принудени да подават в митниците заявления за временен внос на зеленчуци по тъй нар. режим "активно усъвършенстване". При него зеленчукът се внася без мито, след това се изнася обратно във вид на консерви. Голяма част от заявките по тази процедура обаче остават без одобрение, тъй като критериите са много високи, за да се избегнат злоупотреби.

По тази процедура вече сме получили разрешение от митниците за внос на продукция до 50 хил. евро, което се равнява на 200 тона пипер, каза търговският директор на "Вега стар" Станислав Ангелов. По думите му предприятието редовно е принудено да прибягва до временен внос на суровина, въпреки че всяка година дава семена, торове и горива на производителите, с които работи. Изходът е у нас да се появят повече големи стопанства, смята Ангелов.

Заради липсата на достатъчно зеленчуци много фабрики са принудени и да отказват поръчки. От предприятие, член на съюза, се оплакаха, че до този момент са изпълнили само 50% от поръчките си, докато друга година по това време са им оставали само 10-15%, каза Божинова. Хроничният недостиг на суровина е проблем и при сключването на договори за следващата година, което вече тече.
Според ръководството на съюза повечето фабрики ще приключат годината на нула или на лека загуба. Ако ситуацията със суровините се повтори и догодина обаче, очакваме фалити, коментира Антоанета Божинова./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.