1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САПАРД задължава месарите да ползват суровини от ЕС

САПАРД задължава месарите да ползват суровини от ЕС

 

Месопреработвателните предприятия, които имат спечелени проекти по програма САПАРД на Европейския съюз (ЕС), са задължени да ползват само български суровини или такива с произход от общността. Това съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова.

Изискването поставя фабриките с проекти по САПАРД в неравностойно положение спрямо останалите, тъй като не могат да си осигурят евтина суровина, твърди тя. От друга страна, ги изправя пред фалит, защото България е наложила високо мито (40% и цена от минимум 622 евро на тон) за внос на свинско месо от ЕС.

Освен това в Евросъюза няма достатъчно предлагане на говеждо месо, тъй като голяма част от животните бяха избити след разпространението на болестта луда крава. България също наложи ветеринарни забрани за внос на говеда и говеждо месо от някои страни в общността, което допълнително ограничава възможностите на преработвателните предприятия по САПАРД да използват чужди суровини.

В страната ни също има недостиг на говеждо и свинско. Асоциацията на месопреработвателите настоява да отпадне изцяло митото за вкарването у нас на свинско месо от ЕС, посочи Светла Чамова.

Проблемът вече се обсъжда и със земеделското министерство, заяви Владимир Карамишев, зам.-директор на агенцията и на фонд "Земеделие". Изискването за ползване само на български суровини или такива с произход от Евросъюза е въведено по програмата преди три години, но агенция САПАРД предупреждава фабриките едва сега, обясниха предприемачи. Според Владимир Карамишев мярката е залегнала в Националния план за развитие на земеделието и селските райони, който е базата за прилагането на програмата на ЕС.

По думите му същото условие е поставено и по отношение на закупуването на машини и оборудване, които трябва да са с произход от общността. Фирмите се считат за нарушители, ако не изпълняват изискванията при европроверка. Така се задължават да върнат безвъзмездните субсидии по САПАРД или въобще да не им бъдат отпуснати такива.

Ситуацията води до неравнопоставеност на предприятията със спечелени проекти по САПАРД спрямо останалите на пазара, каза управителят на софийската компания "АВА" Атанас Данков, които са ползвали средства по програмата. Фабриките без финансиране по САПАРД могат да си осигурят значително по-евтина суровина извън ЕС - например от САЩ и Южна Америка, докато ние ще трябва да затворим, допълни той.

Според него става въпрос за недоглеждане и грешки от страна на чиновниците в Министерството на земеделието и горите. Положението няма да доведе до силни български компании в месния бранш, които да са конкурентоспособни след влизането на страната в Евросъюза, смята Антон Костадинов, президент на пернишката "Сами - М". За пореден път става въпрос за безобразие от страна на чиновниците, които спъват развитието на българската преработвателна промишленост, заяви Кирил Вътев, собственик на софийското предприятие "Тандем - В". По думите му ограничението за ползване само на българска или европейска суровина води до оскъпяване на крайната продукция.

Квотата от 3000 тона замразено обезкостено свинско месо при намалено мито от 150 евро за тон за периода 1 януари - 31 март 2005 г. е изцяло изчерпана месец и половина предварително, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите. В момента митото за внос е 40% и цена от минимум 622 евро на тон. По него страната е предоставила безмитна квота за внос на 9000 тона свинско месо в периода от 1 юли 2004 г. до 30 юни 2005 г. Тя обаче е изчерпана само за 16 дни след нейното пускане през миналата година./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.