1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сериозното поскъпване при горивата и яйцата е подхранило инфлацията през март

Сериозното поскъпване при горивата и яйцата е подхранило инфлацията през март

От началото на годината инфлацията е 1.4 на сто

Сериозното поскъпване при горивата и яйцата е подхранило инфлацията през март, се вижда от данните на Националния статистически институт. Това бяха водещите прични за инфлацията и през февруари. 

През март стоките и услугите са поскъпнали с 0.3 на сто спрямо февруари. От началото на годината инфлацията е 1.4 на сто, а спрямо март на изтеклата година – 1.7 процента. В закона за бюджета правителството е заложило за цялата година инфлацията да достигне 2.8 процента.

Рекордно през месеца без изненада са поскъпнали яйцата – с 24.4 на сто. Сред храните по-високи цени има и при брашното – с 1.8 на сто повече и маслините – с 1.4 процента. При нехранителните стоки сред най-поскпъващите са горивата. Бензин А95 се е продавал с 2.2 на сто по-скъпо от февруари, а А98 – с 1.2 на сто. Съответно това се е отразило на автобусния транспорт – с 1.2 процента. Събирането и извозването на битови отпадъци е било с 4.2 на сто по-скъпо.

По-значително поевтиняване се отчита при доматите – с 10.5 на сто, при листните зеленчуци – с 10.7 на сто и при краставиците – с 4.4 процента.

През март цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти са се намалили с 0.5 на сто, докато цените на лекарските услуги са се повишили с 0.1%. При стоматолозите цените са се запазили на равнището си от февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.