1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Шест месеца отсрочка за въвеждането на европейските ветеринарни и санитарни норми и добри производствени практики

Шест месеца отсрочка за въвеждането на европейските ветеринарни и санитарни норми и добри производствени практики

Малките предприятия от месопреработвателния бранш трябва да изпълнят изискванията до юли 2006 г.

Малките предприятия от месопреработвателния бранш получават отсрочка от шест месеца за въвеждането на европейските ветеринарни и санитарни норми и добри производствени практики. Това обяви директорът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) Илиян Костов по време на семинар в хотел "Родина" за "Българската хранително-вкусова промишленост на прага на Европейския съюз". Фирмите трябва да изпълнят изискванията до юли 2006 г. (вместо до края на 2005 г.), като този срок е предоговорен с Европейската комисия с промени в директивите. След него те ще бъдат затваряни.

Удълженият срок не се отнася за предприятията с индустриален капацитет, за които крайната дата за покриване на евростандартите остава до края на следващата година и няма предвиден преходен период. Илиян Костов каза, че ветеринарите започват да проверяват бизнес плановете на малките компании. До края на годината се очаква да бъдат посетени всички предприятия от тази група, чийто брой е над 400. Ветеринарите ще дават съвети на предприемачите за нанасянето на евентуални корекции в инвестиционните им планове, посочи Костов.

Преструктурирането на месопреработвателните предприятия се оказа непосилно за повечето фирми в бранша. Близо 150 компании от регистрираните около 600 вече са затворени преди крайните срокове, тъй като са установили, че нямат потенциал да бъдат модернизирани. Останалите са разпределени в три групи. В първата влизат тези, които вече отговарят на европейските стандарти и са лицензирани за износ в ЕС. Сред тях са "Меком" - Силистра, "Тандем-В" - София, и "Никас" - Ботевград. Във втора група са фирмите, които са изпълнили хигиенните и санитарните изисквания, но все още не са лицензирани за износ. Техният брой е не повече от десетина. В трета група влизат тези, които покриват отчасти изискванията, но без хигиенните норми. Справката показва, че тя вече е "празна", тъй като няколко от предприятията са успели да преминат в по-горната, а останалите са изпаднали в смятаната за най-безнадеждна четвърта група. В последната са включени предприятията, за които се смята, че имат потенциал за модернизиране, но не е ясно дали въобще ще го развият. Шанс за фирмите от тази група е, че имат одобрени проекти по програма САПАРД на ЕС, разполагат с бизнес планове, но чакат одобрение за финансиране, разрешителни за строеж и др.

Държавата реши да подпомогне и малките, и средните предприятия от бранша за въвеждането на т.нар. система за самоконтрол на качеството (НАССР). Това е последната мярка, която трябва да изпълнят фирмите след направените инвестиции в подобряване на производството и спазването на европейските ветеринарни, санитарни и хигиенни норми, за да получат лиценз за внос в ЕС. Министерството на икономиката ще подпомогне фирмите с финансиране за консултантски услуги - обучение на персонала, но ще има и инвестиционен елемент за закупуване на необходимата техника. За целта са отпуснати 1 млн. лв. от бюджета на ведомството./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.