1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сирене и кашкавал поскъпват до Коледа

Сирене и кашкавал поскъпват до Коледа

До 15% скачат цените заради недостиг на мляко

 

Сиренето, кашкавалът и млечните продукти ще поскъпнат поне с 10-15 на сто до Коледа. Това прогнозира шефът на млекопреработвателната фирма "Жоси" Симеон Присадашки. Според него обаче цените на млечните продукти ще продължат да вървят нагоре и след Нова година. Най-скъпо сирене ще ядем през януари, категоричен е Присадашки.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) през последната седмица кравето сирене се търгува на средна цена от 4 лева. Най-скъпо е в София, където килограм се продава за 5,24 лв., а най-евтино е в Шумен - 2,90 лв. Кашкавал "Витоша" продължава да държи високи цени. Търговците в столицата го продават за 9,30 лв./кг, а в Плевен и Велико Търново е с 30 стотинки повече.

Скокът в цените по Коледа ще бъде предизвикан от дефицита на суровини за производство, коментира шефът на асоциацията на млекарите Димитър Зоров. През август изкупните цени на млякото бяха около 30 ст. за литър, а сега цената е стигнала до 50 ст. Проблем също е и качеството на млякото, поясни Зоров.

В бранша има нелоялна конкуренция и много от малките мандри изкупували мляко директно от селските дворове. Тези суровини нямат сертификат за произход и качество, но са евтини за преработвателите. Така на пазара се появяват и продукти с неясен произход, допълни Зоров./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.