1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Слабо предлагане на земеделски земи

Слабо предлагане на земеделски земи

Според специалисти цената на земеделските парцели остава ниска, но с приближаването на 2007 г. и приемането ни в Европейския съюз, се очаква нивите да поскъпнат.

 

Предлагането на земеделски земи в страната в момента е ограничено заради ниската им цена и липсата на реален пазар.

Според специалисти цената на земеделските парцели остава ниска, но с приближаването на 2007 г. и приемането ни в Европейския съюз, се очаква нивите да поскъпнат. По тази причина повечето  собственици се въздържат да предлагат парцелите си в момента.

Другата е разпокъсаността на земеделските земи. Ключът към разрешаването на проблема е комасацията, тъй като търсенето се насочва най-вече към големи по площ обработваеми земи.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) през 2003 г. са продадени 345 000 дка земя, през 2002 г. - 355 000 дка, а през 2001 г. - 594 000 дка.

За разлика при другите видове недвижими имоти, цените на земята са все още в лева за декар. Основно влияние върху интереса към тях оказва това дали терените разполагат с вода, ток и добра инфраструктура.

По-силно предлагане на земи има основно в района на Добрич. В Генерал Тошево, област Добрич, цената на декар земя за обработване е 140 лв./дка. 35 декара плодородна земя в Каварна, която не е регулирана и няма ток и вода, се продава срещу 16 000 EUR. Срещу 152 лв./дка се продава земеделска земя в района на Шабла. В село Българeво терените обработваема земя са от 20 до 40 дка, а цената им варира между 120 и 140 лв./дка. В района на Албена могат да се купят и овощни насаждения.

Други райони, в които има по-силно предлагане на земеделска земя, са Варненска и Бургаска област. В Бургас се предлагат ниви от 16 до 42 дка като средната им цена е 137 лв./дка. В района на Царево парцел от 25 дка се оферира на цена от 87 лв./дка.

В близост до другия голям Черноморски град - Варна, офертите са малко, а цената доста по-ниска - 99 лв./дка. Силно предлагане има в района около Несебър. Там ниската цена от 71 лв./дка се обуславя от факта, че се предлагат парцели между 3 и 5 дка./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.