1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Слънчогледът и житото законтриха с цените

Слънчогледът и житото законтриха с цените

 

Ценово затишие цари по стоковите борси в страната заради големите разлики между котировките продава и купува при хлебната пшеница и маслодайния слънчоглед, отчита САПИ. Според нейните данни предложенията за продажба на слънчоглед са консолидирани на ниво от 385 лева за тон, а в същото време котировката на купувачите е между 304 и 330 лева за тон. Сериозно разминаване има и в количествата като търсенето е за 15 000 тона, а предлаганото на борсите е едва около 1000 тона. Според експертите по борсите влияние върху качването цената на слънчогледа нагоре оказва и международният пазар, на който маслодайното семе се търгува за 220-230 евро за тон. Има прогнози за известен спад, като следствие от по-добрата реколта у нас и възможността за внос на евтини заместители на слънчогледовото олио.

Подобна е и ситуацията на пазара с хлебната пшеница. Тук за трета поредна седмица позицията на продавачите е консолидирана около 180 лева за тон при твърда цена, която допускат купувачите от 140 лева за тон, разбира се, без ДДС. За разлика от слънчогледа, при зърното не се очертава движение на цената нагоре. Въпреки очакванията за натиск с много царевица от новата реколта по борсите, дефицитът на основната фуражна култура на пазара продължава при постоянно отстоявана цена от 190 лева на тон без ДДС.

Около 30 000 тона е добитото семе от маслодаен слънчоглед в областта, като най-много е то в община Монтана - 5792 тона при среден добив от 152 кг от декар. Производителите ще спечелят добри пари при сегашните цени. Продължава и прибирането на царевицата за зърно, от която са останали около една трета от площите в област Монтана, сочи бюлетинът на областната дирекция "Земеделие и гори". Средният добив е 409 кг от декар./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.