1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад с над 22% на цените на едро на маслодайния слънчоглед у нас

Спад с над 22% на цените на едро на маслодайния слънчоглед у нас

Нивата се движат около 620-630 лв./т* по данни на търговци в страната

Цените на едро на маслодайния слънчоглед у нас се „срутиха“ спрямо нивата си от август. Тогава те бяха средно около 800 лв./т, докато сега се движат около 620-630 лв./т* по данни на търговци в страната, съобщава investor.bg.

Спадът за два месеца е с над 22%. Така сегашната цена на слънчогледа се върна към нивата си от миналата година по това време. По посочените цени има и оферти за покупка на слънчоглед на Софийска стокова борса (ССБ), но до сделки не се стигна.

Причината за поевтиняването на слънчогледа са прогнозите за голямата реколта от тази култура както в света, така и в Европа. Според последната прогноза на Световния съвет по зърното очакванията са реколтата от слънчоглед в света да достигне 34,8 млн. т, което е с 3,8 млн. т повече от миналата година.

В резултат на спада на цената на слънчогледа цената на суровото олио в Ротердам продължи да отбелязва намаление, макар и по-малко от това през предходните две седмици. Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 1 180 долара/т, при положение, че през последната година дълго време тези стойности бяха в рамките на 1 500-1 700 долара/т.

У нас средната цена на едро на олиото в бутилки от един литър без ДДС сега е 2,19 лв. Миналата година по същото време е била 2,39 лв., или спадът на годишна база е с 8%.

Захарта в Лондон за седмица „загуби“ 5% от цената си, падайки до 642 долара/т.

Цените на зърнените култури в Европа и САЩ продължават да падат, като за първата седмица на октомври отидоха надолу средно с 4-5%. Към днешна дата цената (преизчислена в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща е съответно 320 лв./т и 304 лв./т. На борсата в Чикаго житото струва 226 долара/т, а царевицата – 238 долара/т.

У нас спадът на цените на зърното за последните две седмици е едва забележим. Сега средните цени на хлебната пшеница у нас са 330-340 лв./т, а на основния фураж – около 350 лв./т. 

 *Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.