Българското агнешко - наблюдавано
Търговците в Гърция скепулативно вдигнаха цените на хранителните стоки в седмицатата преди православния Великден. Агнешкото месо от България се продава на цена 6 евро за килограм, докато произведеното в Гърция достига до 11 евро. Най-ниската цена на козунаците е 6 евро.
Строги проверки извършват гръцките санитарни власти на внасяното от България агнешко месо. Български камион-хладилник е задържан временно на границата Промахон. По транспортни документи в него би трябвало да има 1739 агнета, предназначени за гръцкия пазар. Само на малка част от тях е поставен печат за санитарен контрол. Липсва също и печата за произход на месото.
Екип на контролна инспекция към община Серес конфискува партидата месо, която не е придружена със задължителните документи, съобщи за медиите директорът на инспекцията Димитрис Дзикас. Липсата на печат за произход създава възможност за спекулиране с цената на агнешкото месо. Чести са случаите, когато търговци продават българско месо за гръцко, което е с двойно по-висока цена. Строг контрол има и на границата с Македония, от където също се внася месо за великденските празници.