1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 2,19 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 2,19 лв./литър

о области стойностите варират от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,80 лв./литър (Варна и Стара Загора)

През анализирания период (25 септември – 2 октомври 2013 г.) се наблюдава леко понижение на средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини и повишение на тази в големите търговски вериги.

Средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната е 2,19 лв./литър, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области стойностите варират от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,80 лв./литър (Варна и Стара Загора).  В по-голяма част от областните центрове, където е налице предлагане на продукта, се отчита седмично понижение на ценовите равнища, преобладаващо в диапазона от 1% (Плевен и Силистра) до 6,6% (Бургас), а в Добрич и по-сериозно – с 12,5%. Повишение на цените на олиото се отчита в четири областни центъра, най-съществено във Враца – с 10,6%.

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на слънчогледовото олио за страната се повишава с 1,1% на седмична база, до 2,69 лв./литър. В ГТВ олиото се продава на цени от 2,49 лв./литър в София до 3,04 лв./литър в Смолян. В дванадесет области се отчита седмично увеличение на ценовите стойности в рамките на 0,8% (Русе) - 3,9% (Бургас, Враца, Монтана). В три от областните центрове се отчита поевтиняване на продукта с между 0,7% (Търговище) и 2,6% (Кърджали).

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) бележи леко понижение с 0,7% спрямо предходния седмичен период, до 2,81 лв./литър. В по-малките магазини цените на продукта варират от 2,50 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,31 лв./литър (Смолян). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -6,2% (София) до +5,8% (Добрич), предимно в посока надолу.

През изминалата седмица цените на олиото в по-малките магазини са средно с 0,12 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в София - 0,39 лв./литър. В областите Бургас, Враца, Сливен и Ямбол цените на олиото в ДТО са с до 0,14 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Хасково за големите супермаркети - 0,80 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,18 лв./литър. В областите Варна и Стара Загора цените на дребно в ГТВ са съответно с 0,16 лв./литър и 0,02 лв./литър по-ниски от тези на едро. Във Варна цените на дребно в по-малките магазини също са по-ниски от тези на едро - с 0,10 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.