1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стабилна цена от 165-170 лв. за тон зърно на борсата

Стабилна цена от 165-170 лв. за тон зърно на борсата

165-170 лева за тон хлебно зърно са равновесни за страната към този момент – това потвърждават сключените борсови сделки до този момент. Факторите, които влияят върху формирането на експортната и вътрешната за страната цена са добрата реколта в страните от Европейския съюз и страните от Черноморския басейн, както и доброто качество на зърното – това коментира директорът на Стоковата борса в Русе Иван Иванов.


След като това лято бе отчетена липса на пазар за хлебно зърно, в края на края на миналата седмица в Русе са сключени значителен брой сделки за пшеница. Постигнатата средна цена е 162 лева за тон - франко базата на купувача, съобщиха от борсата. Изкупуваното по този начин зърно за Държавният резерв чрез борсите в България е успешен опит на държавата да преодолее стагнацията на зърнения пазар. Според брокерите положителен е фактът, че сключените сделки са основно с производители на селскостопанска продукция, а не с търговци, което се отразява благоприятно върху пазарната ситуация и за завършване на сеитбата. Заявените количества в позиция "продава" на борсата надхвърлиха 150 000 тона, при обявен обем за изкупуване от страна на Държавен резерв - 36 000 тона. Фонд "Земеделие" отпуска още 43,1 млн. лв. на

 

Въпреки това, забавената търговия на зърното лиши зърнопроизводителите от оборотни средства за есенна сеитба, коментират фермери. 43,1 милиона лева, с които ще бъде подпомогната есенната сеитба на зърно, може да се окажат недостатъчни.

 

Според министъра на земеделието и горите Нихат Кабил от тях 27,5 млн. ще са едногодишен кредит с лихва 1,5 на сто годишно.
Министерският съвет увеличи и чистата субсидия за зърнопроизводителите с 10 млн. лв.- на общо 15,6 млн. лв. Целта е да се подпомогне сеитбата на 5 млн. декара с около 9 лв. на декар, като приблизително 3 лв. от тях са безвъзмездна помощ. Помощта за Държавен фонд "Земеделие" се увеличава заради неблагоприятната година за българските производители и сравнително ниските изкупни цени на пшеницата. Максималните площи, за които може да кандидатства един земеделски стопанин са 6000 декара, а общо за цялата година по всички краткосрочни линии на фонда могат да бъдат получени до 130 000 лв., обясни изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Асен Друмев.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.