1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Свинското поскъпна до 8 леваза килограм

Свинското поскъпна до 8 леваза килограм

Прогнозите са, че месото ще поскъпва още до Коледа.

 

Месото и колбасите поскъпнаха с около 8 на сто, а каймата с 4 на сто през изминалата седмица, съобщиха от системата за агропазарна информация (САПИ). Килограм свинско в столицата вече се предлага около 8 лв. Покачването на цените на месото, което започна през лятото, продължава и до момента.
   
    Свинско месо

Свинско месо от бут се продава в търговската мрежа в страната средно на цени между 6.20 и 7.95 лв. за кг, а свинско от врат струва от 6.40 до 8.10 лв. за кг. Най-високи цени на свинското месо на дребно са регистрирани в региона на Велико Търново. Там на едро свинското трупно месо се предлага до 7.00 лв. за кг, а свинският бут достигна 7.80 лв. за кг. Обезкостеният бут в София се продава до 7.50. Килограм обезкостен врат се предлага в диапазона от 6.30 лв. за кг до 8 лв. за кг.

Намалелият брой свине и спреният внос на свинско месо доведоха до покачване на цените му, коментират експертите. Те обясниха, че с настъпване на зимните месеци обикновено расте консумацията на свинско месо и колбаси и това предполага, че процесът на повишение на цените скоро няма да спре. Близо два пъти са нараснали изкупните цени на угоените прасета от началото на годината. Ако през януари цената на свинското е била 1.72 лв. за кг живо тегло, през септември тя достигна до 2.36 лв. за кг живо тегло. Каймата, която се предлага в магазините, е с цени от 3,00 лв. за кг до 7,25 лв. за кг.

Цените не са по джоба на повечето българи. Българинът купува вече само най-необходимото, и то в малки количества, каза изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова. Тя каза още, че силно е намаляло потреблението на свинско, агнешко и говеждо месо. Потребителите купуват повече пилешко, риба, кайма, месни заготовки и трайни колбаси, сочат данните на асоциацията. Прогнозите са, че месото ще поскъпва още до Коледа.
   
    Телешко месо

Телешкото месо с кости се предлага на средна цена от 4.20 до 6.10 лв. за кг, а телешкият шол върви между 5.60 лв. за кг и 7.80 лв. за кг. Цената на телешко трупно месо на едро се движи в границите от 3.50 до 5.50 лв. за кг.

Най-ниската регистрирана изкупна цена при говедата от 0.80 лв. за кг живо тегло е в района на Сливен, а най-високата - от 1.60 лв. за кг живо тегло е отчетена в района на Кюстендил. В Шуменско угоените телета се изкупуват по 2.10 лв. за кг живо тегло и това е най-високата регистрирана цена. В областите Видин, Русе и Търговище могат да се купят телета на най-ниската наблюдавана изкупна цена от 1.40 лв. за кг живо тегло.
   
    Колбаси

Между 60 стотинки и 1 лев са поскъпнали малотрайните колбаси. Те вече могат да се купят от 2.50 до 7.44 лв. за кг в зависимост от тяхното съдържание и качество. Същото се отнася и за трайните сухи и варено-пушени колбаси. Цените им на дребно се движат между 5.60 лв. за кг и 10.90 лв. за кг.

Пресните колбаси могат да се купят по цени на едро от 2.40 лв. за кг до 5.99 лв. за кг, а трайните от 4.70 лв. за кг до 9.70 лв. за кг./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.