Поскъпването ще продължи и до Коледа, когато цените на свинското вероятно ще ударят 10 лева за килограм
Като се добавят само транспортните разходи и митото, у нас няма да се продаде под 8-9 лева, коментираха вносителите.
В миналото сме внасяли близо 20 хил. тона и сме произвеждали 51 хиляди, поясни Чамова. През 2003 г. обаче много от малките кланици фалираха заради скъпия фураж и това оскъпи допълнително суровината. До края на годината правителството трябва да излезе с решение дали одобрява предложението на колбасарите. Те настояват през следващата година да могат да внесат 15 хил. тона свинско месо от Европа при нулево мито. Дефицит има и на сланина. Сега преработвателите я купуват за 3 лева килото, а така скача цената и на колбасите. По данни на Системата за агропазарна информация /САПИ/ за месец саламите също поскъпват - с около 20 на сто.
Поскъпването ще продължи и до Коледа, когато цените на свинското вероятно ще ударят 10 лева за килограм, прогнозират производителите.
Цени на живи животни (лв. бр.)
Стока | II трим. | III трим. | Ръст |
Телета до 1 г. | 263,68 | 336,87 | +27,76% |
Прасета 60-80 кг | 121,72 | 143,58 | +17,96% |
Свине 80-100 кг | 170,49 | 204,85 | +20,15% |
Агнета до 6 мес. | 68,15 | 72,80 | +6,83% |
Крави над 2 г. | 648,12 | 709,82 | +9,52% |
Гъски | 25,52 | 14,81 | -41,97% |
Пилета за клане | 4,82 | 5,11 | +6,09% |
Патици | 12,37 | 11,36 | -8,13% |
Цени на свинското по света
Великобритания - $4,6 за кг
Франция - $2,6 за кг
ЕС (средно) - $1,87 за кг
Япония - 527 йени ($5 ) за кг
Китай - 15 юана ($1,8) за кг
САЩ - $6,70 за кг свински пържоли/standartnews.com