1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговският спор между САЩ и Европейския съюз най-вероятно ще се изостри

Търговският спор между САЩ и Европейския съюз най-вероятно ще се изостри

На 1 юни изтича временното изключване на Европейския съюз от американския списък

Търговският спор между Съединените щати и Европейския съюз най-вероятно ще се изостри. Такава е позицията на еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

"Надяваме се на едно добро сътрудничество с Вашингтон, при което няма наказателни мита или квоти за внос. Ако трябва да съм реалист, ще се наложи да призная, че тази надежда е безпредметна", призна Малмстрьом в Европейския парламент в Страсбург.

На 1 юни изтича временното изключване на Европейския съюз от американския списък на държавите, на които Вашингтон наложи допълнителни мита за алуминий и стомана. Доналд Тръмп въведе таксите през март, за да защити местните производители.

Преди изтичането на срока Сесилия Малмстрьом ще се срещне с американския търговски министър Уилбър Рос в Париж, за да го убеди изключението за Европейският съюз да стане постоянно. "Ясно ни е, че крайното решение няма да се вземе от Рос, а е в ръцете на президента", каза Малмстрьом. Европейската комисия предлага на Вашингтон облекчения в двустранната търговия и настоява в замяна да няма допълнителни мита за алуминиеви и стоманени изделия. Ако Америка не приеме това предложение, Брюксел заплашва да въведе наказателни мита при вноса на определени американски стоки, сред които уиски, дънки и мотоциклети. Списъкът вече е предоставен на Световната търговска организация.

 

Етикети ЕС, САЩ, търговия, спор
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.