1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговци надуват цените на стоките над 10 пъти

Търговци надуват цените на стоките над 10 пъти

 

Търговци надуват цените на стоките над 10 пъти. Това е показала проверка по магазините, разпоредена от икономическия министър Петър Димитров. Експертите установили, че продукти, доставени по 2,90 лв., се продават за 10 лв. Пилешкото от 4 лв. ставало 7 лв. Министърът обаче отказа да обяви в кои точно магазини се случва това, защото законът забранява.
Вчера Петър Димитров показа цените, на които е реално да се пазарува. Те са изчислени след всекидневни обиколки на 14 магазина в 15 града в страната. Направени са от експертите на Комисията за защита на потребителите съвместно с данъчни от Националната агенция за приходите. Проверяващите записали цените на основните 15 стоки, след което изчислили средната стойност. Дават се и минималните стойности. Някъде между минималната и средната цена потребителите ще се ориентират да направят справедливи покупки, обясни шефът на КЗП Дамян Лазаров.
"Цените са средни, не са на Петър Димитров. Аз няма да нареждам от горе, нито да препоръчвам. Това е показал пазарът. Искаме само да покажем на хората кое колко струва, а те сами ще вземат решението "влизайте в магазина", коментира министърът.  Хората на Лазаров са установили и нарушения при обявяването на цените. Доста търговци обявявали една стойност на етикета на щанда, а после, при разкодирането на щрихкода на касата, се появявала различна цена. За такива нарушения за миналата седмица са глобени 42-ма търговци между 1500 до 3 хил. лв. Средните цени ще се публикуват всяка седмица на сайта на КЗП - www.kzp.bg. Веднъж месечно ще се дават и разбивките на цените в 15-те отделни града. Те са София, Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, Благоевград, Хасково, Добрич, Монтана, Пазарджик, Шумен, Сливен, Стара Загора и Велико Търново./standartnews.com

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.