1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търсенето надвишава предлагането на земя в Добричкo

Търсенето надвишава предлагането на земя в Добричкo

Декар чернозем вече върви по 250-450 лева, ако парцелът е голям

 

Търсенето на земеделска земя в Добричко многократно изпреварва предлагането преди началото на активния селскостопански сезон, съобщи днес Костадинка Добрева - управителка на една от големите агенции за недвижими имоти в региона - "Контини".

Декар чернозем вече върви по 250-450 лева, ако парцелът е голям. Полетата под 50 декара се продават по 140-250 лева за декар. Цените са двойно по-високи в сравнение със същия период на миналата година, заяви шефката на "Контини". Тя коментира, че най-активните купувачи са арендатори, но и българи, които работят в чужбина и разполагат със свободни средства, напоследък също инвестират в ниви.

По думите на Добрева не може да се очаква ново стремглаво поскъпване на земята в близките месеци. До лятото цените могат да се повишат най-много до 10 на сто. С влизането на България в Европейския съюз през 2007 година земеделските парцели в Добруджа обаче ще достигнат 650-850 до 1 000 лева за декар, според прогнозата на агенцията.

Управителката на фирмата разкри,че напоследък собственици на по-големи парчета продавали обработваемата земя раздробена на по декар-два с идеята купувачите да променят статута й и да строят вили. От агенцията предупреждават инвеститорите да подхождат внимателно към подобни сделки. Дори земята да бъде преотредена за строителни нужди, тепърва в района ще се изгражда инфраструктура и някой от собствениците на практика може да се окаже с терен, през който ще минава път и няма да може да вдигне вила, обясни Костадинка Добрева. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.