1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тази година е рекордна за пазара на говеждо месо

Тази година е рекордна за пазара на говеждо месо

За последните пет години експортът на готова продукция в глобален мащаб се е повишил с 1,75 млн. тона

Тази година е рекордна за пазара на говеждо месо и през 2014 година се очаква нов растеж на търговията, информира специализираният портал agrarheute.com. Според експерти на американския департамент по земеделие (USDA) изхождайки  от данните от актуален доклад се очаква през 2014 година световният експорт на говеждо месо да достигне рекордните 9,2 млн. тона, което ще означава  с 300 000 тона повече в сравнение с 2013 година. За последните пет години експортът на готова продукция в глобален мащаб се е повишил  с 1,75 млн. тона или почти 1/4, пише agrotv.bg.

Основната причина за подобна динамика е преди всичко силното търсене на говеждо месо на китайския пазар. Експертите отчитат както ръст на търсенето, така и ръст на производството на говеждо месо в Китай. Импортът на страната през тази година според USDA се оценява на 400 000 тона месо, а за 2014 година той може да се увеличи до 475 000 тона. През миналата година дефицитът на говеждо месо в Китай беше 100 000 тона. Освен това се отчита увеличения внос през Хонконг и увеличения импорт на говеда за нуждите на млекопроизводството.

Един от най-големите износители, който просперира заради засиленото търсене на говеждо месо от Пекин е Австралия, която още до септември на текущата година премина определената и квота за износ от 100 000 тона месо. И през 2014 година най-големите вносители на говеждо месо с импорт от почти 1 млн. тона ще останат Русия и САЩ, тъй като и в двете страни се наблюдава спад на производството.

Чувствително увеличение се забелязва и при вноса на месо от Южна Корея, който  е нараснал с почти 8% до 400 000 тона. Междувременно анализаторите прогнозират увеличение на вноса на месо през 2014 година  във тези страни и и най-много в САЩ с 362 000 тона (+4,3%) до 7,5 млн. тона, след като необходимостта от внос в глобален мащаб през тази година се увеличи с повече от 8% или 500 000 тона.

Бразилският износ ще продължи да нараства

Ръстът на търсенето на говеждо месо в света ще предложи нови добри възможности за пласмента на продукция през 2014 година. Експертите от САЩ очакват оживен износ за лидерите на пазара- Индия и Бразилия. Бразилските фермери увеличиха продукцията си благодарение на субсидии от държавата. Ето защо през тази и следващата година се очаква производството на говеждо месо да се увеличи с 300 000  тона и през 2014 година да достигне рекордните 9,9 млн. тона. За увеличаване на вътрешното потребление на страната ще допринесе и предстоящото Световно първенство по футбол през следващата година. Прогнозираното увеличение на консумацията от 1,8% до 8,8 млн. тона няма да е достатъчно за да освободи пазара.  Анализаторите от Вашингтон прогнозират чувствителен ръст на бразилския износ. През тази година се очаква той да се увеличи с 18% до 1,8 млн. тона. За 2014 година се очаква ново увеличение с 8% до 1,94 млн. тона.

Увеличаването на износа на говеждо месо от Бразилия ще затвърди водещите позиции на страната и така почти 1/5 от глобалните доставки на говеждо месо ще идват от тази южноамериканска страна. Добри изгледи за реализацията на готова продукция от Бразилия има най-вече на руския пазар, където беше изтласкана  продукцията от САЩ. Както е известно руските власти спряха вноса на говеждо месо от САЩ заради използвания от американските животновъди ректопамин. От друга страна не е изключено Бразилия да успее да реализира част от експорта си на пазарите в Китай и Саудитска Арабия. През 2012 година двете страни се отказаха да внасят бразилско говеждо месо заради открит в страната случай на енцефалопатия, се припомня в анализа. По-голям износ се очаква да има освен това и за Египет, ЕС и Хонконг. 

По данни на ЕК се очаква вносът на бразилско говеждо месо в страните от ЕС през текущата година да се увеличи с 14% до 96 200 тона. Голям тласък на бразилския износ може да окаже и фактът, че местната валута- реал се е обезценил спрямо еврото,американския и австралийския долар. Спрямо американския долар само за последните две години обезценяването на реала е с 1/5.

Бум на индийския износ

През последните години все по-голяма роля на глобалния пазар на говеждо месо започва да играе Индия. Данните на USDA за тази година показват, че износът на месо от страната може да достигне почти 1,65 млн. тона.Така Индия ще измести от втората позиция в класацията на износителите Австралия. За 2014 година експертите очакват индийският експорт да се увеличи с още 6% до 1,75 млн. тона.

Движеща сила за подобно динамично развитие на износа е силното увеличение на търсенето на мляко в Индия. По данни на експертите през 2014 година броя на животните в страната може да достигне 330 млн. животни. Производството на говеждо месо през 2014 година в Индия се очаква да достигне около 4 млн. тона, от които близо 2,2 млн. тона ще отидат за задоволяване на вътрешното потребление на страната. Както известно в големи части на страната употребата на говеждо месо за храна е табу, и това също може да допринесе за увеличаване на износа на продукция на външните пазари. Според американските експерти Индия предлага на клиентите си говеждо месо с ниско качество на доста изгодни цени. Подобно месо е изключително търсено особено в ислямските страни. Най-важните пазари за индийско месо си остават страните от Източна Азия, Малайзия и Виетнам, но и страни като Египет, Алжир, Йордания и  Саудитска Арабия също се нареждат сред важните пазари за субконтинента. 


За австралийския бранш 2013 година според всички предвиждания може да се окаже рекордна. Експортът достигна рекорд, но не доброволен,а в резултат на тежкото засушаване основно в провинция  Куинсленд. Заради недостига на фураж, повечето фермери бяха принудени да продават животните си за месо. Експертите на USDA оценяват австралийския експорт на говеждо месо през 2013 година на 2,27 млн. тона, което е със 20 000 тона повече в сравнение с предходната година. Тъй като само една трета от производството на говеждо месо отива за вътрешно потребление, заради сушата фермерите бяха принудени да предлагат продукцията си на външните пазари. Това доведе до ръст на експорта до 1,53 млн. тона (+8,7%)  през текущата година. Най-важният пазар за австралийско говеждо месо през първата половина на годината остава Япония с пазарен дял от 28%, макар че след разхлабване на изискванията за внос на продукция от основния конкурент на Австралия- САЩ, се стигна до намаляване на австралийския износ за японския пазар. Други важни пазари за Австралия остават ЕС, Южна Корея и страните от Близкия Изток. Сериозен бум има в износа на месо за Китай, който за деветте месеца на 2013 година е достигнал 108 200 тона. Така Пекин стана четвъртият по значимост пазар за Австралия. Особено след появата на новите случаи на птичи грип и скандала със заразеното свинско месо, китайските потребители обръщат поглед към австралийското говеждо месо. По данни на американския департамент по земеделие през следващата година Австралия може да очаква ръст от 1% на експортния потенциал на месо до 1,55 млн. тона.  Заради очакваното попълване на вътрешните запаси, експертите не прогнозират  увеличаване на производството на говеждо месо.

 Спад на европейския износ

Прогнозите на експертите по отношение на Европейския съюз предвиждат лек спад в производството на говеждо месо  през 2013 година с 0,3% . За 2014 година се прогнозира стабилен ръст от 0,9% до 7,76 млн. тона. Основание за подобно увеличение експертите виждат в спада на разходите за фуражи и високите цени на млякото, които могат да доведат до силно увеличение на броя на отглежданите говеда. Прогнозираното увеличение на производството за следващата календарна година е 70 000 тона до 7,84 млн.тона при увеличаване на вътрешното потребление с 60 000 тона. При експорта се очаква увеличение от 10 000 тона до 270 000 тона. При стабилен внос от 350 000 тона ЕС ще продължи да бъде нетен вносител, какъвто според данните на експертите е от 2012 година насам.

Данните на ЕК на базата на производството и броя на животните показват, че експортът на говеждо месо от Общността през 2012 година е възлизал на 519 000 тона кланично тегло, докато вноса на само 307 000 тона. За текущата година се забелязва известен спад при износа, като за осемте месеца на 2013 година той е достигнал 289 000 тона говеждо месо включително и живи животни. По данни на ЕК това е спад с 15% на годишна база. Заради повишените доставки от Бразилия, САЩ и Австралия европейският внос се е увеличил до 221 000 тона.

По-малко говеждо месо в САЩ

За американския бранш анализаторите очакват 2014 година да бъде тежка, тъй като при свитите запаси се прогнозира спад на производството на месо със 700 000  тона до 11,0 млн. тона. Това би било най-ниското ниво на производство за последните 10 години.

Спадът в предлагане на продукцията може да доведе до намаляване и на експорта през 2014 година  с 6,5% или 72 000 тона до 1,04 млн. тона. Заради свиването на предлагането според анализаторите може да се стигне до изненадващ внос на говеждо месо в САЩ от 1,3 млн. тона, което ще е повече в сравнение с предходната година.
Като причина за подобно развитие на пазара се изтъква ограниченото предлагане от страна на важни доставчици като Канада и Австралия. Европейските износители могат да разчитат на увеличен износ за САЩ, които обявиха, че ще съобразят  своите изисквания за болестта енцефалопатия с международните стандарти, което ще направи възможен вноса на готова продукция от Общността в началото на 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.